„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Оптимизиране на разходите

Публикувано от на в Самоконтрол
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10482
  • Абонирайте се
  • Печат

Въобще не е важно, какво е нивото на вашите доходи, за да прибегнете към оптимизация на разходите си. По този начин, вие ще можете да харчите парите си умно и да си позволите сериозни покупки, за които днес само можете да мечтаете.

За да напиша тази статия, имам достатъчно основания от изминалите няколко месеца. НАП, публични изпълнители, частни съдебни изпълнители, топлофикация и кой ли още не, притискат некоректните платци, за да съберат вземанията си. Да се потопим по-надълбоко в дебрите на плащанията. Ще се върна назад във времето, за да анализирам как се завъртяхме в кредитната въртележка.

Все още сме в лапите на кризисните години, част от световния кризисен период, настъпил в далечната 2007 година. В България, същият този период показа лицето си в края на 2009 година.  Всички ние се оказахме неподготвени за същността на това ново за нас време. Съответно доходите се снижиха, а нашето потребление остана на същото равнище. Започнаха да се трупат задължения, повсеместно, без оглед на старо и младо, бедно и богато. Малцина съхраниха баланса на доходи и разходи. Останалите решиха да отложат размислите и ограниченията за по-добри времена, с надеждата, че ще се справят някакси.

 

Четири, пет години са прекалено дълъг срок, ако говорим за бизнес и достатъчни за да съсипят и най-успешния такъв. В мениджмънта има златно правило, което гласи, че ако в продължение на шест месеца, от стартирането на предприемачество, не започне възвръщаемостта от направените инвестиции, следва закриване на този бизнес. По-лекият вариант е, веднага да се направят съкращения на разходите с 20% и да се анализират причините за това. Но, домакинствата и бизнеса в този период не са прохождащи, с малки изключения. Как тогава, се стигна до тук?

 По дяволите, толкова е трудно. Трудно е да се измъкнеш от лапите на тази въртележка. Как съжалявам за тези хора, защото животът им е низ от съобщения от институции, безизходица и несигурност. Други, значително по-малка част от първите, са се вслушали в разсъжденията на близки, родители или приятели и са успяли да намалят разходите си, спрели са походите за ненужни придобивки и са се задържали над блатото. Има и трета категория хора, които не са престанали и за миг да търсят, да общуват и да търсят възможности. Едници от тях инвестираха предпазливо в придобиването на имоти, което бе правилно в този момент, но и допуснаха грешка, като не обърнаха достатъчно внимание върху анализа на създалата се ситуация и възможните изходи от нея.

 С една дума, всички, които и за година, две дори са се отпуснали, ще усетят пипалата на кредитодателите. Не осъждам никой и не това е темата на днешната ми статия. С нея искам да помогна на тези, които са се оказали по един или друг начин в подобна обстановка и на тези, на които им предстои да поемат по пътя на блатото. Характерното на това потъване е, че колкото повече движения за измъкване правиш, толкова по-надълбоко затъваш.

 Но, изход има! Попаднали веднъж в този капан, опитайте се да намерите най-добрите, способни да ви дадат отговори във вашият случай. Потърсете адвокат, за да ви обясни точно и ясно вашите отговорности и права. Не бързайте да вземате нови кредити, за да погасявате стари задължения! Запазете самообладание! Опитайте да договорите разрочване на дълговете си. Преразгледайте възможностите си, някои от вещите ви, ще се окажат добър източник на доходи. Потърсете възможности за реализиране на ваше хоби. Направете опит за създаване на нещо, нещо ценно. Изключете телевизора и се вглъбете в себе си. Потърсете скритите си възможности. Започнете допълнителна работа, или се поровете в интернет за допълнителна информация.

 Около нас ври от отпадъци. За болшинството, това са просто боклуци, но за други са източник на средства. Дори старите мобили апарати, съдържат ценни метали. Въпрос на технология. Потърсете възможности в тази област. В свещите за автомобили също се крие благороден метал. Някога българите са били изкусни градинари. Вгледайте се в междублоковото ни пространство. Кой домсъвет, няма да отдели малко средства, за да стане средата ни на живот по-добра? Находчивост и труд, като начало са достатъчни.

 Сега, да се върнем на хората, които все още не са в категорията на потърпевшите. За тях са следващите съвети:  

Класическа схема за оптимизиране на разходите

Ако сте достигнали до извода, че е необходимо да оптимизирате разходите си, то следващата схема ще ви е от изключителна  полза.

1.     Важност на покупката.

2.     Необходимост на покупката.

3.     Последователност на покупките.

Като начало анализирайте нарастващите разходи по степента на тяхната важност. След това си изяснете, кои от тях трябва да заплатите в срок, а кои могат да почакат. Така, ще можете да определите последователността на своите разходи.

За да бъде по-разбираемо, ще дам пример: ще разположим разходите по важност и срок от горе надолу, като ги подредим по приоритети.

·         Връщане на дълговете и погасяване на кредити.

·         Създаване на парични резерви за извършване на планирани покупки (покупка на храни за периода на планирането, разходи за пътуване и други жизнено необходими разходи).

·         Създаване на парични спестявания (това може да са пари за по-големи покупки, започвайки от нови мебели и завършвайки до лятна отпуска или зимен курорт).

·         Създаване на резервен капитал. Тук могат да се отнесат свободни парични средства, които не са попаднали в предходните три пункта. На основа на този създаден резерв вие след известно време, ще можете да излезете на ново ниво на заработка, например да инвестирате в бизнес или за други проекти.

Направи от себе си икономист

Очевидно, че оптимизирането на разходите е нелека задача. Но, ако искате да получите максимален ефект, то обърнете внимание на способите за правилно планиране на собствения си бюджет.

Ще се удивите, но независимо от доходите си, вие ще можете да си позволите много повече, отколкото имате в сегашния момент. Как е възможно това? Отделяйки зърното от плевелите и избирайки между важните покупки и съвършенно ненужните придобивки, вие ще разполагате със значително по-голяма сума пари, отколкото разполагате в днешно време. Не говоря за неочаквано наследство или внезапна печалба от лотарията. Всичко е в грамотното оптимизиране на разходите.

 

Някои ще ме обвинят в аскетизъм. Аз съм привърженик на контролираните разходи. Например, ако се влагат средства в кафе машина за офис, не е необходимо тя да е от 10000 лева. Но не съм против, същата машина да е част от интериора на успял съдружник, който ще посреща гости от висок клас. Въпрос на възгледи.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 20 Октомври 2019