„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Влияние на музиката върху продажбите

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4222
  • Абонирайте се
  • Печат

Влизайки в магазина, не само ще се окажете сред витрини и закачалки със стоки, но и ще се потопите в специфичен свят, който ще Ви накара да забравите за ставащото извън магазина.


 

Тук се е настанило усещането за празник, навсякъде танцуват ярки светлини, всеки детайл е насочен да привлече вниманието на клиента. Тази атмосфера, ще помогне на потребителя да се отпусне и да се почувства част от безкрайно веселие. Един от важните компоненти за създаване на правилна атмосфера, която да прикани купувачите да се задържат в магазина по-дълго и да похарчат повече средства е музиката.

Много често Вие дори не я забелязвате, композициите се подбират специално, за да влияят подсъзнателно на купувачите, но без да ги отвличат от главната цел. Организирането на музикалното пространство в магазини и супермаркети е цяла бизнес индустрия. В нея са въвлечени големи компании, занимаващи се с изследване на влиянието на музиката върху посетителите в търговските точки, предпочитанията на различните възрастови категории и други фактори, помагащи на собствениците на магазини да печелят повече.

За това, как музиката влияе на продажбите, бизнес света започва да се замисля отдавна – в САЩ в средата на ХХ-век, било направено запитване, което показало, че покупателите с голямо удоволствие влизат в магазини, където се чува лека отпускаща музика. За разлика от тези , където цари пълна тишина. От този момент индустрията на магазинната музика се развива стремглаво, но незабележимо за нас. Защо им трябва на купувачите да знаят, че ги манипулират с помощта на звукови ефекти?

Компаниите, изготвящи музикален съпровод за магазини, предоставят специални акустични системи, подбират музиката, записват компакт дискове и дори се занимават със създаването на специализиран саундтрак, разчетен за печалби в определени търговски зали.

В днешно време музикалните мениджъри са изработили цял набор от правила, подчинени на звуковото оформление на магазини и супермаркети.

  1. Музиката, звучаща в магазините, трябва да е достатъчно отчетлива, за да завладява купувачите и да ги увлича в своя приятен мелодичен свят, но при това не трябва да е прекалено силна и натрапчива. Важно е посетителите да могат да общуват помежду си. Отпускащият ефект на музиката се заключава още и в това, че може да прикрива неловките моменти. Например, ако купувача изпусне неволно закачалка, или хората желаят да обсъждат помежду си стоките, без да се притесняват, че ще бъдат чути от продавачите или другите клиенти.

 

  1. Бързата музика заставя клиентите да се движат по-бързо, бавната отпуска клиентите и те се задържат пред витрините със стоки по-дълго. Знаейки това, мениджърите включват различни записи в зависимост от това, каква скорост на придвижване им е необходима в дадения търговски участък или в дадено време. Пример: Администратора в заведение за бързо хранене наблюдава количеството посетители и пуска съответстваща музика. Ако посетителите са много, звучат енергични мелодии, подканящи клиентите по-скоро да дояждат и да отстъпят местата на чакащите. Ако хранещите се, са по-малко, зарежда се диск с бавни мелодии – тогава посетителите се заседяват по-дълго и често си поръчват допълнителни порции. Изхождайки от това правило, бързата музика звучаща в час пик , приканва посетителите бързо да избират продуктите и да направят път на следващите клиенти. В магазините за хранителни стоки, където винаги има кръговрат от хора – хлебарници, магазини за плодове и зеленчуци и др., също трябва да звучат ритмични композиции. Обратно в магазините, където на купувачите им е необходимо време за избор, музиката е бавна, призоваваща ги по-дълго да останат редом с козметика, дрехи и обувки.

 

  1. При избора на музиката трябва да се отчете и възрастта на клиентелата. Ако магазина е за тинейджърски стоки, то и композицийте трябва да са енергични, близки до тези, които са модни в техните среди. Ако магазина е насочен за продажби на възрастни клиенти, то музиката, трябва да е подобна на тази, звучала в тяхната младост – бавна, с красиви хармонични и живи инструменти. Разбира се, рядко се срещат такива ясно изразени възрастови разделения на клиентелата. Затова в големите магазини се прави мониторинг на посещенията, изучават се преобладаващите категории потребители в различни часове от деня. Например, сутрин пазаруват пенсионери, към обяд домакините, а вечер е ред на младежите. Изхождайки от този факт се подбира и подходящата музика

 

 

  1. За успешната продажба на собствените си стоки с помощта на звуково оформление не е достатъчно да се знае само музикалното предпочитание на купувачите. По-важно е да се знае, каква музика не трябва да се излъчва. Не трябва да се включват композиции, които предизвикват у поетителите какви да е асоциации – например, тъжни песни за любов или за родители. Чувайки такива песни, човек се замисля и загубва търговския си интерес. В същата категория попадат и новите хитове на популярните изпълнители, които също отвличат клиентите от покупки. Не е подходящ за магазин стил като рок, поп, шансон и класика. Накратко, всички познаваеми стилове, попадат в графа забранени. Защото не съществува нито един чист музикален стил, който да се харесва на всички. Изключение правят специализираните магазини с рокерски атрибути – там задължително трябва да звучи рок.

 

В идеалният случай, музиката за повишаване на продажбите, трябва да има смесен неопределен стил, да е мелодична, приятна, ненатрапчива и е желателно да е без думи. За да може да се състави правилен сет, огромните магазини наемат специалисти. Те правят изследване на покупателната среда във всеки отделен случай. Собственицете на малки магазини, които нямат достатъчно средства, могат да си направят собствен мониторинг.

За това ще е нужно да подберат музика, която съответства на всичките гореупоменати критерии и да отбележат при пускането на каква композиция и в какво време се увеличава ръста на продажбите. Намирайки най-изгодните песни, да си съставят идеален плейлист, който да им помогне да повишат доходите си от даден магазин. Естествено, едни и същи песни не могат дда се въртят безконечно. Периодично ще трябва да се обновява фонотеката. Няма да е лошо да се съставят няколко плейлисти и да се пускат периодично.

Влиянието на музиката върху продажбите е невъзможно да се прецени достоверно. Самите ние, понякога правим покупки спонтанно, под влияние на различни импулси на настроението. Но именно музиката се явява този емоционален елемент, който ни заставя да вземем решение в полза на придобиването. На човек му е така хубаво и приятно в този блестящ магазин, изпълнен с божествени звуци, и той е длъжен да отнесе със себе си частица от този свят със себе си. И колкото повече позитиви, усещане за радост и празник ни се удаде да заложим в атмосферата на търговското пространство, толкова по охотно купувачите ще се разделят с парите си и ще се сдобиват със стоки. А времето прекарано в този божествен свят, ще им носи приятни спомени занапред.

0

Коментирайте

Гост Събота, 25 Май 2019