„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

ПОМОЩНИК ПРИ ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3791
  • Абонирайте се
  • Печат

Да вземеш решение е едно от най-трудните задачи в бизнеса. За такива случаи има специална методика, позволяваща на мениджъра да анализира въпроса от четири страни и тази методика се нарича квадрат на Декарт.

За да приложите тази методика, вземете лист хартия, постройте квадрат и го разчертайте на четири полета. Във всяко от полетата, напишете отговора на следните въпроси:

1.    Какво ще стане, ако това събитие се случи? (Позитивен резултат от извършеното действие).

2.    Какво ще стане, ако това събитие не се случи? (Преимуществата на не извършеното действие).

3.    Какво няма да стане, ако това събитие се случи? (Отрицателните страни на взетото решение).

4.    Какво няма да стане, ако това събитие не се случи? (Отрицателните страни на взетото решение).

 

Какво ще стане, ако

взема това решение?

 

Какво ще стане, ако се откажа

от това решение?

 

 

Какво няма да се случи,

ако взема това решение?

 

Какво няма да се случи, ако се

откажа от това решение? 

 

Пример: Решили сте да смените изнервяща, тежка и нежелана, но скъпоплатена работа, за такава, за която отдавна сте мечтали. При това, дохода, който ще получавате е по-нисък.

1. Ако вие си смените работата, ще бъдете много по-спокойни, жизнерадостни, ще имате повече време за децата и ще споделяте хубавите емоции в собственото си семейство. Ще имате желание и сили да се занимавате с нещо далеч по-приятно от печеленето на пари – спорт и хоби.

2. Ако вие не постъпите на новата работа, семейството ви ще бъде добре обеспечено. Ще можете да си купите нов автомобил и да отидете на почивка в чужбина.

3. Променяйки си работата, вие ще бъдете принудени да икономисвате, да живеете по-скромно. Ще трябва да се откажете от покупката на нов автомобил и почивка в чужбина.

4. Ако вие не си смените работата, то риска от получаване на нервен срив, загуба на здраве, както и непоправимо разстройване на отношенията с близките  ще бъдат факт. Вече нямате нито сили, нито нерви да се борите за тяхното благоволение.

 

     Главното в случая е да не зацикляте на думичката „не”: човешкия мозък е склонен да игнорира двойното отрицание, затова четвъртия отговор, може да повтори първия. Това не трябва да се получава.

И така, съдейки по отговорите, автора на тази статия, би предпочел да смени работата си в името на собственото си здраве, спокойствие и семейство. Но това е субективно и друг човек на негово място, в еднотипна ситуация би отговорил на същите въпроси по друг начин, което означава, че решението ще бъде друго.

Бел.на автора: Тази статия е на страниците на този сайт, защото всеки от нас се е сблъсквал със сложната част на това, да вземеш решение, за каквото и да е. Когато за първи път чух от някой професор да казва: "Да вземеш решение, е най-трудното в мениджмънта.", си помислих: глупости, толкова е просто! С годините, изминали от тогава си давам сметка, че професора е бил прав. Да вземеш мотивирано решение, е изключително трудно, дори невъзможно. За да бъде възможно най-лесно, всеки трябва да се учи. Знанието е всичко! Грешни решения се вземат, не защото сме глупави, а защото знанията ни са недостатъчни. Самоуверени сме, не преценяваме добре ситуацията и се изправяме пред дилемата "Да бъдеш или да не бъдеш - туй е въпроса? Хубавото е, че ние не сме първите, хората си го задават от векове. Шекспир също. Тази тема е достатъчно сериозна и ние ще се връщаме на нея отново и отново. За сега толкова. 

УСПЕШНИ РЕШЕНИЯ И ГОРДО ВДИГНАТА ГЛАВА

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 18 Юни 2019