„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Ефективност на деловата бизнес мисия

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2556
  • Абонирайте се
  • Печат

В светлината на последните световни бизнес събития, възниква необходимост да поговорим за деловата мисия. Българските мениджъри вече са настроени за развитие на междурегионални бизнес отношения.


 

Как да направим така, че деловото пътуване в съседен регион да премине качествено и плодотворно?

Деловата мисия е важен инструмент за развитието на предприятието, както на вътрешните (в собствената си страна), така и външните (световни) пазари.Това е предварително планирано пътуване в друг регион или страна, имащо за цел да разшири сътрудничеството на компанията на ниво нейното ръководство, отраслово обединение или държавна структура. Така се създават инвестиционни, производствени или научно-технически връзки. Предприемачите, участващи в деловите мисии (преговори, изложения, панаири и др.) се запознават с иновативния опит, родните и задгранични технологии, и разбира се организират развитието на собствените си стоки на пазарите на други региони.

Имайте предвид, че всяка идея може да се погуби от малки и незначителни неща. Ето защо е важно да се обмислят предварително, всички дребни подробности.

Внимателно и максимално точно изгответе информация за своята компания (така наречения профил). Не ви трябват общи фрази – те ще допринесат да поканите не тези, които ви трябват. Пишете детайлно: сфера, група компании по вид дейност. Колкото по-ясна е информацията, толкова по качествени ще бъдат поканените партньори.

Обърнете се към контрагентите на избрания от вас град от две до осем седмици преди пристигането си. На първо място те ще имат възможност грамотно да подберат потенциални партньори за вас. На второ място, посочения срок ще им позволи да съгласуват мероприятието с бъдещите участници (което не е маловажно за големите компании, които като правило, по-често присъстват). На трето място, колкото повече е времето, толкова са повече поканените. И четвърто, в случай на отказ на някоя от компаниите от участие в деловите преговори, вие ще можете да допълните списъка с нови организации. Между другото, съветваме договорите също да се подписват от две до осем седмици преди – в този случай PR-компаниите по-лесно ще водят диалог с местните бизнесмени, държейки в ръка официални документи. Сроковете играят важна роля в подготовката на сериозни и качествени мероприятия. Още повече дистанционно, в чужд град или държава.

Делегация се формира не как да е, а по сфери. Продуктовият бизнес при продуктовите. Строителство при строителите. Месото отделно, мухите отделно! Първо, еднородната компания много по-продуктивно пътува в бизнес мисия. По един начин се организират мероприятия, когато поотделно каните партньори и съвсем друго е, когато всеки съставя свой списък, който е потенциално интересен и за останалите. На второ място, когато пристигат няколко представители например от същия продуктов бизнес, огромните търговски вериги с голям ентусиазъм се съгласяват на срещи. И тук е голямата разлика – да отидат при една компания или с няколко наведнъж.

  1. Пристигайте с презентации и образци на продукцията си. Вашият представител може да е приказно красноречив, но бъдещите ви партньори все пак ще искат да се запознаят не само с него, а по-скоро да изпробват, разгледат и пипнат образците. Уважавайте както своето време, така и времето на поканените компании. Повтарям отново, те пристигат не само да общуват, а да оценят предлаганите от вас стоки. Гответе се за пътуването качествено!

  2. Уважавайте територията, където пристигате. На първо място, ако сте поръчали и потвърдили плана по производството на срещата, в никакъв случай не се отказвайте преди пътуването. На местните организации няма да им е приятно, че по неизвестни причини сте отменили пътуването. По този начин подвеждате контрагента – неговата репутация и връзки ще пострадат по ваша вина. Второ, не забравяйте, че трансфера се подсигурява от местната компания. Постарайте се по време на преходите да се въздържате от некоректни изказвания за организаторите, участниците и града като цяло. Това няма да ви направи по-чаровни, бъдете възпитани и вежливи.

  3. Ако пътувате в някой град за първи път, не очаквайте, че ще ви посрещнат с отворени обятия. Изучете пазара. Запознайте се с политиката на властите по отношение на местните производители. Посъветвайте се с контрагента – той, като правило, по-добре от вас познава ситуацията отвътре. Ако вие не се съобразите с това, то вашите делови мисии ще започнат да се превръщат в безрезултатни пътешествия от град на град. Освен това много рядко на първа среща се сключват договори. Запознайте се, разменете си контакти, поддържайте добри отношения за в бъдеще. Изградете канал след вашето заминаване, напомняйте за себе си – тогава с голяма вероятност рано или късно вие ще разширите своя пазар.

Разбира се, като цяло с помощта на бизнес мисиите компаниите се развиват отлично. Но само в този случай, когато към тях подхождат отговорно, своевременно и целенасочено. Има много детайли, които имат решаващо значение – не ги подценявайте!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 18 Август 2019