„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Фитнес и заболявания

Публикувано от на в Здраве
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7790
  • Абонирайте се
  • Печат

За здравите всеки вид фитнес е подходящ. Но ако вие имате проблеми, не е необходимо да се отказвате от фитнеса, просто трябва да знаете кое може и кое не трябва да правите.

Преди да си направите абонамент във фитнес залата, е необходимо да си направите преглед при личния лекар.

Заедно с него да уточните и подберете такава тренировка, която да не засили вашата болка, а да ви даде възможност да укрепите здравословното си състояние.

Фитнес и гинекология (женски заболявания)

Тук къде е проблема: заболявания на органите на женската полова система и болки при менструален цикъл.
Препоръки: умерени тренировки – залог за вашето здраве. Изберете аеробика, танци, плуване, йога. В критичните дни можете спокойно да отидете на обикновени тренировки, но намалете интензитета на занятията.

Да се изключат: при смъкната матка не се препоръчват тренировки с висока интензивност. Не трябва да се тренира на силов тренажор, да се вдигат големи тежести.

В случай на възпалени яйчници не изпълнявайте упражнения, в които краката и таза се повдигат по-високо от гравата.

В дните на менструалния цикъл е нежелателно да се изпълняват упражнения за коремната преса, а също и тренировки с висока интензивност, те могат да усилят кръвотечението. В този период са подходящи упражнения за гъвкавост и отпускане.

Фитнес и разширени вени

Препоръки: плуване и водна аеробика.

Посещавайте басейна поне два пъти седмично. Тези тренировки повишават венозното оттичане и намаляват кръвното налягане на вътрешните стени на съдовете. Водното налягане ще тонизира мускулите ви, затова след такива тренировки вие ще почувствате небивал приток на енергия и сила.

Относно тренажорите, дори при незначително изразени разширени вени, се отнасяйте към тренировките с тях с голямо внимание. Изберете тези тренажори, където можете да тренирате ръце и раменен пояс.

Най-добре е да изключите: тренировки с повишена интензивност, а също така и продължителните бягания – както на бягащата пътека във фитнес залата, така и на свеж въздух.

Коментар на специалистите: ходете повече в спокойно темпо, плувайте и правете контрастни бани.

Откажете се от интензивни тренировки на степ платформи с голямо количество скокове. Не се препоръчва работа с тежести в стоеж.

Фитнес и стави

Къде са проблемите: артрит, артрози, остеопороза, дископатия.

Препоръчва се:  упражнения за разтягане и увеличение на подвижността на ставите. Плуване също, но в топли води, за да се избегне преохлаждане на организма.

Натоварванията на ставите трябва да е постепенно, започвайки с малки амплитуди.

Най-добре изключете: всички упражнения с ударно натоварване, в това число скачане, яеробика и други видове тренировки включващи скокове. При остеопороза избягвайте вертикални натоварвания на гръбначния стълб.

При дископатия – упражниния в стоеж и със свободни тежести. Внимателно се отнасяйте към огъвания и наклони. При какви да е незначителни  болезнени усещания, незабавно прекратявайте изпълнението на даденото упражнение.

За жените, страдащи от заболявания на ставите са подходящи занимания като водна аеробика, пилатес и йога. Всички изброени видове притежават минимални противопоказания.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 22 Септември 2019