„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Коя бърза храна е полезна

Публикувано от на в Здраве
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8185
  • Абонирайте се
  • Печат

В много от офисите няма подсигурена столова за хранене. Служителите трябва постоянно да вземат нещо по път, за да се хранят. Възможно ли е фастфуд храната да бъде полезна?

 

Специалистите казват: „От една страна, колкото е по-ниска температурата за приготовление на храната (съответно, колкото по-бавен е процеса на приготовление), толкова повече полезни вещества ще останат в нея.” И все пак е възможно да се нахраним бързо и правилно.

Дюнер

Теоретично състава на дюнера – месо, салата и питка, отговаря на правилата за здравословно хранене. Но уличният дюнер обикновено се приготвя от тлъсто месо, а в качество на сос се добавят неполезните майонеза и кетчуп. При ежедневна употреба на месо се променя микрофлората на червата, в нея се образуват вредни вещества и наличието им в кръвта повишава онкологичния риск и други опасни заболявания.

Как да направим полезен дюнера

Заменете месото в дюнера с пилешко, откажете се от вредните сосове, добавете повече зелени и свежи зеленчуци. Също така месото може да се замени със сирене или кашкавал и да се направи изцяло вегетариански дюнер.

Суши

Класическата рецепта – ориз, прясно уловена риба и водорасло, от гледна точка на диетологията е безупречна. Друга работа е, че рибата в нашeто суши, не е първа свежест, а дори някъде рибата се подменя с месо.

Как да си направим полезните ролца

Заменете рибното филе със прясно осолена риба – домашно производство. 

Хот дог

Белият хляб и кренвиршите са високо калорийна храна. Рязко повишават нивото на захарта в кръвта. Това е причината такива закуски да не носят нищо, освен вреда. Те могат да доведат до нарушения в метаболизма.

Палачинки, понички, кифли с пълнеж

Хранителна високо калорийна храна. Не е желателно да се потребява ежедневно и в качеството на основна храна. Там където е необходимо пържене, една порция масло се използва неколкократно, особено за промишлено приготовление. Това е причината в нея да се образуват канцерогенни вещества. 

Как да приготвим правилно такива закуски

Използвайте пълнозърнесто брашно и обезмаслено мляко или вода. В качеството на пълнеж използвайте обезмаслена извара, сирене, пилешки гърди – филе.

Как правилно да се храним на крак

Изпийте чаша обезмаслено мляко, изяжте кофичка кисело мляко или плодова порция – банан, ябълка, грозде. Можете и да ги смесите, получава се фантастично. И главното, направете го в кръга на семейството или приятелите си. Разговорите и дружеската атмосфера са полезен компонент от здравословното хранене.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Четвъртък, 14 Ноември 2019