„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Макиаж за бизнес дами

Публикувано от на в За жената /бизнес дама/
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8348
  • Абонирайте се
  • Печат

За правилата на „офисния” дрескод практически знаят всички съвременни бизнес дами, макар  не много от тях да отдават необходимото значение на деловия макиаж...

 

Предлагаме Ви няколко прости съвета, как правилно да направите делови грим, способен да подчертае Вашата женственост и индивидуалност, без да излизате от общоприетите канони на деловия стил.

Деловият макиаж трябва да бъде:

·         изразителен, но добре сдържан;

·         скриващ дефектите и подчертаващ достойнствата;

·         в хармония с облеклото.

Да пристъпим към техниката на изпълнение на грима:

1.     Основа на грима е тона. Цвета на тониращата основа, трябва да е подбран в съответствие с цвета на Вашата кожа  в  долната част на подбрадичката. Преди да нанесете тониращия крем се препоръчва нанасянето на дневен крем в качеството на основа под грима. Това може да бъде защитен или овлажняващ крем, подходящ за типа на Вашата кожа. При избора на тонален крем се препоръчва използването на няколко оттенъка – светъл и не много тъмен. Светлият тон е способен да подчертае достойнствата, а тъмния – скрива недостатъците. Понякога, за съжаление сутрин не винаги може да се отдели достатъчно време за перфектно направен грим. Затова, за бързо създаване на изискан и равномерен тон, може да се използват тониращи кремове и пудри, адаптиращи се към цвета на кожата. Такива недостатъци, като тъмни кръгове под очите, нежелателна пигментация, пъпчици или скъсани капилярчета може да се прикрият с помощта на коректор. Препоръчително е коректора да се нанася изключително и само в областта на видимия недостатък и лекичко да се разнесе. За красив и естествен макиаж, трябва да се избират само качествени тониращи средства, способни да изравнят тена на лицето, да премахнат излишния блясък и да прикрият малките мимически бръчици.

2.      Сенките практически могат да се използват във всички тонове на цвета, съответстващ на Вашия цветотип на лицето. Препоръчителната цветова гама е: сивосиньо или бежаво-кафяво. Старайте се да избягвате сребристото и всякакви златисти отблясъци. Главното правило е лек и приглушен оттенък, без резки и явно изразени очертания. Най-добрият вариант за нанасяне  е техниката с мека гъбичка. Ако желаете акцент върху изразителността на очите, можете да използвате молив, но не на течна основа, който придава рязка и неподходяща изразителност за делови грим.

3.     Миглите, трябва да изглеждат естествено, без ефекта „кукленски очи”. Затова, не трябва да се използва туш или спирала , придаващи прекален обем и дължина (три в едно). Оптималният вариант за делови грим  са няколко леки движения от коренчетата на миглите до крайчетата. Табу за деловия макиаж е синия и зелен туш. Миглите трябва да са боядисани внимателно, без да има слепвания.

4.     При деловият грим не трябва да забравяме и за веждите, които също трябва да са вчесани внимателно, да имат ясна, но обезателно естествена форма.  За удебеляване на веждите, може да се използва специален молив или сенки, които се нанасят с леки прекъснати щтрихи. Непослушните вежди можете да загладите с помощта на гел или безцветен туш за мигли, като използвате специална четчица.

5.     Ружа освежава и придава по-здрав вид на лицето. Цвета на ружа трябва да е хармоничен с цветовата гама на тена на лицето. Не трябва да се поставя руж само върху скулите, а също и на брадичката и на челото. Не са желателни прекалено ярки оттенъци.

6.     Цвета на пудрата трябва да е мек, без бляскав или сребрист оттенък. Най-подходящата гама за делови грим е кремавата, кораловата, кафявата или карамелената пудра.  Използването на качествена пудра, ще Ви помогне да съхраните грима си през целия ден.

7.     Завършващият  акцент е аромата.  Ароматът на Вашия парфюм, трябва да съответства на деловия стил, т.е. да бъде лек и ненатрапчив, желателно със свежи и прохладни нотки. След Вас трябва да остава лек шлейф, а не „буря от впечатления”. Главното правило тук е да не се прекалява.

 

Както твърдят професионалните стилисти и визажисти, макиажа на бизнес дамата, трябва да внушава спокойствие и доверие, а не да демонстрира Вашата сексуалност и привлекателност изцяло. Придържайте се към принципа за „недоизказаното” и „полутона”, та нали Вие и без ярък грим сте красиви и главното естествени.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 19 Октомври 2019