„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Пет стъпки за нов автомобил

Публикувано от на в За мъжа /бизнесмен/
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9431
  • Абонирайте се
  • Печат

Отдавна се нуждаете от автомобил, но категорично не искате да влизате в кредитната въртележка, а да спестите няколко хиляди не е така просто, особено за човек със скромни доходи...

Стъпка първа: Формула за икономии

Тук няма как да минем без балансиран подход и отчет за разходите. Сядайте и смятайте, какви средства ще са ви необходими за месец, за да живеете комфортно, но без излишества. Да затегнете колана и да изкарате година на хляб и вода не е препоръчително. Това няма да е най-добрия начин да приповдигнете настроението и производителността си. Така формулата за пестене на средства е:

Приходи – Разходи без излишества = спестена сума.

Стъпка втора. Избор на автомобил

Сега да разберем, какъв автомобил можем да си позволим. Не съветваме да затягате колана за период по-дълъг от една година. Не отлагайте покупката. Този маратон ще ви изтощи. По-добре да вземете достъпна за спестяванията ви кола, и след време да я продадете.

Стъпка трета. Полезното хоби

Временно отдайте предпочетание на хобито си, с което можете да изкарате допълнително средства.

Това ще ви помогне да покачите сумата, заделяна за автомобил. Например може не просто да правите нещо, а да изработите нещо по поръчка, не просто да ходите на риба, а да ловите продажби. Така ще увеличите спестената сума поне с 5-8%.

Стъпка четвърта. Допълнителна работа

На пазара на труда винаги се търсят хора, разчитащи на кратковременна работа. Дори веднъж седмично да доработвате като копирайтер, коректори или като илюстратори, вие ще можете за година да увеличите размера на спестените суми до 20 %, а по някога и повече. Наш съвет: Опитайте се да усвоите програмно приложение, не е необходимо твърде много време, а можете да се усъвършенствате, това е все по-търсен труд в днешно време.

Стъпка пета. От какво можете да се откажете?

Анализирайте в този момент от какви разходи можете да се откажете. Навярно ще се намерят и такива, за които няма да е трудно да орежат част от бюджета си. Например, в течение на известно време да не купуват сокове в кутия, нови чанти, нова излишна козметика и парфюмерия.  

Помнете също така, че:

  • за новаците не е препоръчително да купуват нов автомобил, защото неопитните водачи по-често попадат в ПТП;

  • автомобил със застраховка каско струва по-скъпо. Но си струва, да го предпочетете, особено ако сте млада дама;

  • в северните региони е подходящо подгряването на седалките, в южните – кондиционер, без такова пособие ще ви бъде много сложно;

  • никога не икономисвайте от въздушни възглавници, живота ви е един.

 

Има много начини за пестене за автомобил. Главното е да си поставите цел и да вървите към нея.

0

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019