„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Създаване на карта

Публикувано от на в Карта на желанията
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 8726
 • Абонирайте се
 • Печат

Какво ще ни трябва за създаването на картата собственоръчно

 

Преди да съставим списък, какво ни е необходимо при подготовката на картата, трябва да кажем каква може да е тя:

Съществуват няколко начина за изготвянето на Картата на Желанията:  

- Ръчно направена Карта на Желанията на лист кадастрон;  

- Карта, изцяло създадена с графичен редактор, например с Photoshop;  

- И комбинирана карта, с превес на единия или другия вариант. 

 

Съществуват и напълно ексклузивни варианти. Тя може да се нарисува, ако разбира сте художник. Или да я избродирате, ако сте подготвени за това. Варианти има, ние ще поговорим за съвсем практично изработване.

НАЧИНИ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КАРТАТА НА ЖЕЛАНИЯТА

 


1 ВАРИАНТ.  Ръчно изработена Карта на лист картон или кадастрон. 

 

Ръчно боядисваме, всичките 9 сектора в различен съответстващ тон. Фотоколажите създаваме ръчно, като върху избраните снимки или картинки, залепим предварително изрязани части от свои снимки. Необходима ни е само ножица, боички и четка, на първо време. Също така ръчно обкантваме всеки сектор. Кантирането се прави със стъкълца или лепящи се лентички, имитиращи бисери, продават ги в магазините за един лев. Когато всичко е готово, поставяме в рамка.


2 ВАРИАНТ.  Картата изцяло може да се създаде в графичен редактор Photoshop.

 

В този случай, работим с всеки сектор поотделно, а не в един общ файл. Редактора позволява, оцветяване на секторите, в него се създават всички фотоколажи. След това, трябва да се разпечатат създадените изображения. Разбира се, по-добре е това да се направи на цветен принтер. Възможно е да се свалят направените колажи, да се занесат на място където може да се принтират цветно. Предупредете, че Ви е необходим точен размер на изображението. След това Ви остава само да залепите листовете върху кадастрона.

 

Ако принтера ви работи само с формат А4, то всеки квадрат трябва да се разпечата отделно, да се изреже и залепи върху кадастрона.

 

Можете да го направите и без кадастрон, като залепите всеки сектор за другия посредством тиксо. Става по-нестабилно, но може да се използва.

 

При отпечатването ние настояваме да се разпечати не на обикновена, а на фотохартия. Не трябва да се плашите от тези думи, нали 9 листа не струват цяло състояние. Изберете матирана фотохартия, която е по-евтина. Плътността на фотохартията трябва да е в диапазона 120-170 г/кв.см. 

 

Остава само ръчно да добавите окантването с бисери/стъкълца и да поставите своята Карта в рамка.

 

3 ВАРИАНТ. Това е комбинация от първия и втория. Някои постъпват така: Секторите на картона се изготвят ръчно с боички. В графически редактор се създава всеки от множеството фотоколажи, след това се разпечатват на фотохартия, изрязват се и ръчно се залепват на Картата на Желанията.

 

Възможни са няколко варианта за оцветяване на различните сектори:
• оцветяваме с боички,
• можете да използвате цветна хартия, да я изрежете в нужните размери и да я залепите върху картона.
• можете да разпечатате нужния цвят на сектора на цветен принтер, а след това да изрежете и да залепите на картона.

 

Какво трябва да подготвим за създаването на Картата на Желанията

 

Като начало, за създаването на собствената си Карта ръчно, са Ви потребни:

 

1. Картон/кадастрон.  Определете големината на Картата. Ако е с препоръчителния 68/68 см., размер, напомняме, че предлагания размер на кадастрона А1 е 594 х 841 мм., което означава че ще трябва да купите два броя и да ги съедините с тиксо или лепило – това решение си е ваше.


2. Хубава ножица. Ако ръчно ще правите фотоколажи, то ще се наложи да изрязвате множество не големи изображения харесани от вас, заедно с това и много от своите снимки, за да оформите красивата си глава. Няма да Ви хареса, ако кълцате с тъпа ножица и повредите уникалните си изображения.


3. Четка и боички. Това е необходимо, за тези, които ще изработят ръчно своята Карта. Вече знаете цветовете на всички сектори, съответно и какви цветове ще са Ви нужни. Напням само, че и белият сектор също трябва да е оцветен.

 

Важно! На някой може да му хрумне да оцвети секторите с молив или фулмастер. Казваме веднага, че това е лоша идея. Секторите са оцветени равномерно, а не надраскани. 

Важно! Ако по някаква причина, не можете да оцветите секторите в подходящите за това цветове, то единствения вариант за Вас е да ги направите в един цвят. По-лош вариант е да оцветите някои от секторите в правилния цвят, а други както дойде. Поради тази причина – всичко в един цвят, разбрахме се.


4. Изображения на Вашите мечти. Или под формата на картинки от компютър, или изрязани от списание. Конкретно в какъв вид са ви нужни, зависи от това по кой от начините ще правите колажите си.


5. Вашите снимки. Или във вид на картинки от вашия компютър или фотографии, които вие ще унищожите, след като изрежете от тях необходимото Ви.


6. Лепило. За да прикрепим колажите върху картона, или разпечатаните сектори от компютър. Може да се използва също и двустранна лепенка. Оставяме на вашето въображение.


7. Бисери/стъклени перли  девет цвята в тон с цветовете на секторите. Не е необходимо задължително да се използват, не са обезателна принадлежност към Картата. Те повишават ефективността и. Това е причината да препоръчваме използването им. Освен това придават на Картата завършеност и красота, прикриват ръбчетата между секторите и са наслада за окото. Особено вечер, проблясват на включено осветление.


8. Рамка със стъкло. Рамката е обезателна принадлежност, тя е толкова полезна, че ние препоръчваме използването и.

 

За малко да пропуснем най-главната и отговорна част от подготовката за създаване на Картата на Желанията: задължително е, ясно да определите своите желания и мечти. На пръв поглед е много просто, но повярвайте не е така лесно, както мнозина си мислят. Може да се каже, че са необходими десетина дни за да оформите ясна представа за желанията си, след това фотосесия, след това търсене на подходящи изображения за колажите и истинската работа.

 • Румяна Иванчева
  Румяна Иванчева Петък, 25 Септември 2015

  Здравейте!
  За съставяне на картата на желанията бях чела, че трябва да става в дни на новолуние, когато луната е в курс. Това означава ли, че подготовката, която според Вас отнема около 10 дни, влиза в тези дни или само оформянето на самата карта се прави тогава. Това не ми стана ясно.

  Отговор Отказ
 • Румяна Иванчева
  Румяна Иванчева Неделя, 06 Декември 2015

  Здравейте,
  Картата се изготвя в благоприятните дни, публикувани от мен за всеки месец. Може и да съвпада с новолуние понякога. Сега сме месец Декември и е време за подготовка на материалите за картата. Събират се картинки, с желаните от вас неща. Правят се снимки в различни пози с помощта на приятели или близки и роднини. Преди това си съставете план за Целите за бъдещата 2016 година. Така ще ви е по-лесно да се ориентирате какво точно желаете. Самата карта се прави през месец Януари, на прага на новата 2016 г. според Китайския слънчев календар. Тогава енергиите са най-силни. Важно е да сте здрави и да имате позитивна нагласа в деня, когато съставяте картата. Ще дам допълнителни подробности в идните дни. Желая ви сила, здраве и късмет, Румяна Иванчева

 • Гост
  Даниела Вторник, 17 Януари 2017

  Допустимо ли е картата да е лепена, а не от едно парче хартия, тъй като това се оказа доста трудна задача?
  Също така трябва ли рамката да е от дърво? Може ли да е просто от картон?

Коментирайте

Гост Неделя, 22 Септември 2019