„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

ТЯ ГО Е НАПРАВИЛА, МОЖЕТЕ И ВИЕ!

Публикувано от на в Цели
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8705
  • Абонирайте се
  • Печат

ИСТОРИЯТА НА ДЖУЛИЕТ ВУ ШИХОНГ

 

Джулиет Ву Шихонг е представителка на Първото поколение професионални мениджъри. На нея и се е удало да постигне успеха, започвайки от чистачка, медицинска сестра, след това ръководител на маркетингов отдел. Всичко това е постигнала с помощтта на самообразование и изучаване на професии.

 

Шихонг е била генерален мениджър на китайското отделение на най-известните световни мултинационални IT групировки (Майкрософт 1985-1998, IBM 1998-1999). Също така, тя е и първият успешен интернационален управляващ в ръководния отдел на частна фирма. Ву се счита за символ на ръководителите от ново поколение, появили се в Китай в периода на икономически реформи.

 Ву Шихонг започнала да работи в огромна компания на най-ниско стоящата в йерархията длъжност. Нейните ежедневни задължения включвали помитане на подовете в офисите и приготвяне на чай. Веднъж тя забравила своя пропуск и охранителят на компанията я спрял на входа и не я допуснал да влезе. Тя се опитала да му обясни, че действително работи тук и просто е излязла за малко да купи канцеларски материали за офиса.

Без оглед на всичките и молби, охранителят както и преди не я пуснал в зданието. Стоейки на вратата, тя дълго гледала как хората на нейната възраст в делови костюми, преминавали без да  показват пропуските си..

Тя попитала охранителя: „Защо Вие пускате тези хора да влязат, след като не си показват пропуските?”. Охранителят я погледнал снизходително и игнорирал въпроса и.

Тази случка, станала повратна точка за Ву – тя почувствала срам, самоуважението й било засегнато.

Погледнала себе си в отражението на стъклата на сградата, износените си дрехи и замърсената чанта с покупки. Оглеждайки красиво облечените служители, тя почувствала дълбока рана в сърцето си и внезапното чувство на горещина и мъка заради подобна дискриминация. От този момент, тя обещала на себе си, че никога няма да изпита подобно огорчение и ще стане световно известна.

След този неприятен инцидент, тя използвала всяка възможност за усъвършенстване. Всеки ден първа отваряла офиса и последна си тръгвала от там. Използвала максимално всяка секунда, прекарвайки цялото си време в обучение. Много скоро нейните усилия донесли своите плодове: повишили я в мениджър продажби. След това, тя бързо се придвижила по кариерата до регионален генерален мениджър на интернационална компания в Китай. Джулиет Ву  Шихонг не е имала специална академична подготовка, но я считали за „кралицата на непълния работен ден”. В последствие тя получила поста генерален мениджър на китайското отделение на IBM. Това е Ву Шихонг, героинята на китайските делови кръгове.

 

 

 

Ако, не е била тази неприятна случка, Ву Шихонг никога не би намерила в себе си достатъчна амбиция да стане богата и нейният живот би преминал по съвсем друга плоскост.

Уроците на Ву Шихонг:

▪ Вие сте бедни, защото нямате желание за постигане на успех;
▪ Вие сте бедни, защото не ви достига далновидност;
▪ Вие сте бедни, защото не можете да преодолеете своите страхове;
▪ Вие сте бедни, защото не ви достига мъжество и решителност.

 

▪ Ако собственото ви семейство ви счита за нищожество, никой няма да ви пожали.
▪ Ако родителите ви нямат пари, за да платят медицинското ви  обслужване, никой няма да ви пожали.
▪ Ако конкурентите ви, вземат връх преди вас, никой няма да ви пожали.
▪ Ако любимите ви хора, ви напуснат, никой няма да ви пожали.
▪ Ако нищо не сте постигнали на 35 години, никой няма да ви съжали.

 

 

Играйте на едро, или си останете вкъщи.  Иначе, напразно погубвате своята младост.

 

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 22 Септември 2019