„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Правилни ли са мечтите или не до там?

Публикувано от на в Цели
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7269
  • Абонирайте се
  • Печат

 Какво означава за вас мечтата? Може да се каже, че мечтата е желание да удовлетвориш някаква своя потребност. Когато мечтаете за нещо, това означава, че именно то, не е достатъчно за пълното ви щастие.

Мечти, мечти. В днешното забързано време, като че все по-рядко се досещаме, че можем и да мечтаем. Всъщност за някои и в това число поставям и себе си, това действие може да се окаже и трудно. В някакъв период от моя живот, след като работех  много, ангажиментите ми бяха дори непосилни, в един хубав ден разбрах, че ми е достатъчно трудно да се сдобия с каква да е мечта.

Привидно имах всичко или така се самозаблуждавах. И все пак липсата на мечти ме тормозеше по някакъв непознат за мен начин. Насилвах се да мисля по въпроса, исках нещо да се промени. Но идеите ми сякаш се бяха изпарили. Колко продължи този период не зная, но със сигурност мога да споделя, кога започнах да мечтая отново. Оказа се, много лесно и просто – направих си Карта на Мечтите. Повярвайте ми, и през ум не ми минаваше, че може да се окаже толкова ефективно. С тази крачка, живота ми се промени. Вече имах мечти и желания, дори повече, отколкото мога да пресъздам.

Зародилата се в главата ми мечта възприемам като ръководство за действие. Вслушвам се в нея, както към мъдра съветница и наставница. Тя ме ориентира и ми показва направлението в което трябва да се движа.

Мечтите, които не могат да се изпълнят, просто не ми минават през ума, защото към мечтите си, се отнасям сериозно. Може би и заради този подход, те ме навестяват по-рядко. Например, какъв е смисъла да мечтая за околосветско пътешествие, ако не мога да си позволя да отида дори до една държава по света? Защото, ако нямам тази възможност ще подхранвам чуждите хихикания и това е добрият вариант. А в лошият, ще ме терзаят лоши мисли, че не съм успяла. Във времето тези мисли ще се връщат отново и отново и ще ме тровят отвътре. Още по зле може да стане, ако тази мисъл вече е зачената и няма да дочака да се роди, там тя ще гние и ще се разлага, без въздух и храна, защото няма да мога да ги подсигуря. Просто няма да съм разчела своите възможности. Кому е нужно това?. Мечтите са сладки, желани, бленувани. Те трябва да се подхранват, и не само мислено.

И това не е цялата вреда, която може да нанесе непремерената и съответно не материализирана мечта. Тя ще създаде в главата ми лъжлива убеденост, че мечтите не се сбъдват, че те не могат да са материални. А както се знае, глупавата мисъл е заразна и от нея ще се заразят всичките ми последващи мечти. В крайна сметка, ще престана да мечтая и ще забравя как това се случва. Там някъде е била и моята грешка, назад във времето.

Що за перспектива? Това мен не ме устройва! Затова, като начало аз ще си избера страна, която е най-привлекателна за мен и ще започна да мечтая. Ще се фокусирам, ще пристъпвам със съвсем мънички стъпчици и разбира се, моята мечта ще се сбъдне. Аз ще и помагам да се сбъдне, което ще ми даде увереност, че всичките ми последващи мечти, също ще се сбъднат. С такава настройка и с околосветско пътешествие ще се справя. На пръв поглед, това е занижаване на летвата на моите желания. Съвсем не е така, това е грижа за тях и за мен. Защо ми е да скачам от десетметровата кула на басейна, ако не мога да преодолея и триметровата – да си потроша врата, мечтата и себе дори. И това не означава, че не вярвам в чудеса. Чудеса в живота има всеки. Но не трябва просто да  чакам чудото да стане без нищо да предприемам. Те ни се случват изключително и само, като награда за вярата и готовността със собствените си ръце и усилия да ги осъществим. Това имам предвид като твърдя, че чудесата са закономерност.

Никога не се вживявайте в това, дали мечтата е достъпна и колко време ще се мотае в главата ви. Тя няма да се изпълни от само себе си. Хубавото на мечтата е, че тя подтиква към действие. Мечта без каквото и да е действие си остава мечта завинаги. Най-добрият начин да се отървете от своите мечти е, като ги изпълните.

Мечтата е пътеводител. Ние просто трябва да следваме този път. И като контролираме мечтите според възможностите си, ние ги превръщаме в Цели. Правилото е: Желание – Мечта – Действие – Цел. Когато със сърцето си изпиташ чувството на лекота, задоволство, увереност, сила, мъдрост, цялата палитра на чувствата си, знай, че си на прав път да осъществиш своята мечта и тя може да се превърне в твоя заветна цел. Правилната мечта, ще те подтикне към действие.

Две неща са задължителни за постигането на всяка мечта. Това са Независимост и Емоционална Свобода. Когато си независим от крайния резултат и си емоционално необвързан с дадената идея, ти си свободен, душата ти пее, сърцето ти прелива от благодарност към всичко. Човекът има безценен дар от Вселената, способността да мисли и да мечтае. Това е мощен инструмент за управление на собствения живот.

Мислите ми са това, което мога да управлявам!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Понеделник, 09 Декември 2019