„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

ТРЕНИНГ 2: СУТРЕШНА СИЛА ИЛИ ЗАЩО УСПЯВАТ САМО НЯКОИ

Публикувано от на в Тренинг
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5080
  • Абонирайте се
  • Печат

 

 

Преди много години моята майка казваше „Който рано става, на него Господ му дава!”. Тогава семейството ни обработваше земя, ставахме рано, работехме усърдно, но майка ми държеше и на почивките. Така, че и да е било трудно, нямам спомен за къртовски труд. Шегувахме се по изгрев слънце, пак работехме и се прибирахме, когато другите токущо ставаха. Да си призная тогава много, много не се и замислях над думите и.

Има нещо вълшебно във времето преди изгрев слънце. Тогава Вселената е тиха, света все още не се е събудил. Няма го традиционния шум, Вселената се вслушва в желанията на ранобудниците. Вече съм казвала, как тя изпълнява нашите желания. Седиш си кротко, правиш си планове за деня, записваш си, ако е необходимо, но и нищо не ти пречи да мислиш трезво, позитивно, щуро дори.

Когато се събудиш да речем в осем часа, света вече се е събудил, има прекалено много фонов шум. Ти скачаш от леглото, шума те обърква, не можеш да се концентрираш, въртележката се е завъртяла. Ти си уморен, преди да си тръгнал да вършиш, каквото и да е. Нямаш време за благодарност, за себе си, за света.

Когато стартираш собствен бизнес, обикновено се случва да не са ти достатъчни два, три допълнителни часа в денонощието. Нека кажа, че не е само при стартирането, дори и след двадесет години недостига е все още на лице. Да знаем как правилно да използваме силата на утрото, може да се окаже ключов фактор за увеличаване на производителността през целия ден.

Много от моите успяли клиенти и познати богати хора, вече години наред споделят, че стават рано, в 4:30 часа сутрин. Дори аз го правя, но с един час по-късно. Сега ще разгледам няколко преимущества на ранното ставане.

Денят на предприемача се запълва много бързо. И ако почакате да направите нещо за себе си, през втората половина на деня, гарантирано няма да успеете. Все ще изникнат задачи, които са по-важни и в края на работния ден няма да ви е по силите да направите какво да е за себе си, било то физически упражнения или да почетете. Тези дейности ще са зачертани във вашия списък.

Непланираните задачи са с по-малка вероятност за възникване рано сутрин. Така ще си подсигурите половин час изцяло предназначен за себе си. В началото на деня силите ви са по-големи. Силата на волята е както мускулатурата на тялото. От прекомерно използване, тя се уморява. В течение на работния ден вие ще се срещате с различни хора, ще вземате нетрадиционни решения и ще анализирате резултати, които не винаги ще ви радват. През цялото време силата на волята е подложена на изпитание и в края на деня ще ви е достатъчно трудно да се концентрирате, защото това чувство ще е изчерпано през деня.

Спомнете си „Който рано става, на него Бог дава!”, Утрото ще ви даде възможност да зададете позитивна настройка за целия си ден. Спомнете си дните в които сте проспали звъня на будилника или сте забравили закуската на децата си на кухненската маса. Припомнете си дните, които са започнали с карък и това ви е развалило настроението за целия ден. От друга страна, успешното и позитивно начало на деня винаги положително влияе на нашата производителност в работата. Събуждайки се рано, означава да започнеш деня с победа и да зададеш тон за по-щастлив и по-продуктивен ден.

 Ето и първите четири стъпки преди да започнем истинския тренинг, за да можем да използваме сутрешната сила, като мощен генеротор на идеи за успех.

 1. Направете таблица за отчитане на времето.

През различните периоди от съществуването на всеки човек, действа и различен биологичен часовник. Това е продиктувано от различни ангажименти, обстоятелства и прочее задачи. В повечето случаи, хората не харесват ранното ставане. Причината за това е прекалено късното ставане от сън, респективно от късното им лягане. С направата на таблица за отчет на времето през деня, в продължение на само една седмица, вие ще разберете, къде използвате времето си неефективно. Мнозина от тези, които считат, че са продуктивни през нощта, преглеждайки таблицата на времето си, ще забележат, че не използват часовете на вечерта за особено приятни неща и не създават нещо по различно. Повечето седят пред лаптопа или телевизора в очакване на някаква сензация. В тези часове от деня в интернет пространството се подвизават предимно самотните хора или не до там успялите. Останалите гледат ТВ, за да могат да разкажат новините на следващия ден, или за да не разговарят помежду си същата вечер.

2. Представете си вашето идеално утро

Какво ще предприемете, ако имате всеки ден един допълнителен час? Може би, ще почетете книга или статия от списание. Ще си направите кафе или чай, ще се настаните удобно и ще помечтаете за пролетта, лятната отпуска, за родители, деца, внуци. Или за нещо друго, различно. Да станеш рано, не означава да наказваш себе си. Никой не става рано и не напуска топлата постеля, ако няма поне една причина, за да го направи. Заслужава си, да се събудиш рано, дори само за да се вслушаш в тялото си, да направиш нещо за него, а то ще ти се отблагодари стократно.

3. Да планираме своята сутрин.

Дори и да не сте взели категорично решение да ставате рано, все от някъде трябва да се започне. Като начало пригответе някои от нещата за утрешния ден от вечерта. Да речем, ще започнете със сутрешна гимнастика. Още вечерта пригответе екипа си, избършете степера или тренажора си. Или сте решили да закусите на спокойствие, пригответе от вечерта продуктите. Искате да почетете книга, поставете я на нощното си шкафче в очакване на утрото. Така вие ще подготвите подсъзнанието си за утрешния ден, а то ще се погрижи за останалото. Няма да се получи веднага, ако не вложите усилия, но важното тук е да имате търпение и да не се обвинявате, че не сте успяли веднага.

4. Навиците се възпитават бавно.

Психологията твърди, че за изработването на навик са необходими 21 дни. И това е така, само при условие, че сте настоятелни и търпеливи. Постоянството тук е всичко. Да речем, че вие до сега сте ставали в 7:30. Какво ще се получи, ако изведнъж си навиете часовника за 5:00. Катастрофа! Часовника звъни, натискате бутона и продължавате съня си. Такъв тормоз не е необходим никому. Техниката тук е следната: настройваме часовника за звънене с десет минути по-рано всеки следващ ден. За да имате достатъчно време за сън, постарайте се вечерта да си легнете с десет минути по-рано. И вълкът сит и агнето цяло, както казват в приказките.

„И нека силата, сутрешната сила, бъде с теб!”- както се казва в един сериал, класика.

 

Тези четири стъпки са прелюдия, към следващата вече коучингова техника. Те се изпълняват поне седмица, а при някои групи хора продължителността е две седмици. Ако, не се справяте за това време, значи тази техника не е за вас и тук преустановете четенето си. За хората от тази категория, които не са достатъчно „надъхани”, (термина е от спорта), са необходими други системи за подготовка. Те не са обект на този курс, защото ще ги изнерви и озлоби. Тренинга е за хора, които искат да променят нещо, да започнат от някъде и да стигнат далече.

СУТРЕШНА СИЛА, ИЛИ ЗАЩО НЯКОИ УСПЯВАТ

КОУЧИНГОВА ТЕХНИКА „GEBY”,

съкращение на български „БУЗА”

G (от англ., GRATITUDE) = „Б” - БЛАГОДАРНОСТ.

Прекрасно утро. Събуждайки се сутрин, трябва да фокусирате своето внимание върху това, на кого и за какво да Благодарите. Благодарете на Създателя, на Твореца, че ви е дал това, което имате и притежавате. Благодарете за перфектното си здраве, за организираността си, за изобилието на трапезата си, за любовта, която изпълва съществуванието ви, за благата, които съхранявате и ще оставите след себе си. Това е друг начин на мислене, за някои ще бъде ново, за други не толкова. Вгледайте се във всичко, което имате, хляб и вода, въздух и топлина, любов и щастие, родители и деца, ум и светлина, Благодарете за всичко.

E (англ.,EXERCISE) = „У  УПРАЖНЕНИЯ.

Тренировка, не се отпускайте. Както и първото упражнение, това също е задължително. Тук няма препоръки. „Здрав ум, в здраво тяло!”, отново термин от спорта. Бизнеса е спорт, никой не е успял както си лежи и не полага усилия всеки ден. 15-30 минути спорт всяка сутрин, ще ви подготвят да посрешнете деня с нови сили, заряд несравним с нищо познато ви. Промяната в състоянието на вашето тяло ще промени неговата биохимия. Като следствие от това ще се променят вашите емоции, мисли и действия. Вие ще сте по-организирани, енергични и концентрирани в продължение на целия ден. Започнете с познати вам упражнения, или потърсете в интернет. Обърнете внимание на раздвижването и загряването на шийните прешлени, препоръчвам като достъпни упражненията от „Кундалини йога”, китайската гимнастика „Тай чи” или друга серия упражнения с която сте свикнали. Работете за различни групи мускули. Пример – днес за крака, утре за ръце, корем и т.н. За цял комплекс е необходимо повече време, а утрото и времето за гимнастика е ограничено.

B (англ.,BREAKFAST) = „З” - ЗАКУСКА.

Не пропускайте закуската. Това е този прием на храна, който ще ви зареди с енергия за целия ден и няма да ви даде възможност да преяждате преди нощта. Като следствие ще ви държи във физически и емоционален тонус. Когато закусите сутрин, храната се усвоява от тялото и в 12 часа, то ви подсеща за следващата порция храна. В противен случай, стомаха е приспан и вие ще изпитате глад след 15 часа. А до часовете на нощта, ще се храните поне още три пъти. Стомаха ще се претовари, течностите ще напират да излязат, което пък води до неспокоен и нарушен сън.

Y (англ.,YOU) = „А” - АЗ.

Човека не е обикновено животно. На човека е необходим баланс. Той трябва да разполага с време, за да подреди мислите си, да остане сас със себе си, да балансира доброто и лошото в собственото си тяло. По какъв начин ще достигнете собственото си равновесие, избирате вие самите. Дали това ще е гимнастика, съзерцаване на света от рамката на прозореца или чаша чай или кафе, изпити с удоволствие насаме със себе си, дали ще е сутрешно бягане, медитация, четене на книга – това са вашите собствени 15 минути. Само и единствено за теб!  Важно е, такова време да съществува. То ще ви даде усещане за присъствие и вътрешно единение със самия себе си. Сами ще се изненадате, колко спокойно, подредено и ясно, ще реагирате на призивите на трудовия си ден.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 22 Септември 2019