„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

НАПРАВИ 8 ДЕЙСТВИЯ ДО 8 СУТРИНТА

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8695
  • Абонирайте се
  • Печат

Рано сутрин, мнозина от нас не могат да уцелят от първи път дори четката за зъби със зъбната паста. А между другото, до осем сутринта можете да промените коренно живота си. Ако силно го желаете.

Постигате ли мечтите си? Понякога, тази задача изглежда непосилна. А ако и късмета Ви се е усмихнал и сте получили работа на пълен работен ден, имате семейство и деца, едва ли ще се засилите да осъществявате собствените си стремежи. Задачата става все по-трудна.

Как тогава, ще се придвижите напред?

Ще Ви се наложи да намерите малко време и то всеки ден, за да работите върху себе си. В противен случай, ще изгубите себе си в суетата на дните. Преди да сте се опомнили, ще са изминали няколко десетки години. И остатъка от живота Ви, ще заприлича на тъжно подобие на "Приказката за изгубеното време”.

И така, в един от видеоклиповете вече съм говорила за това, а сега ще се опитам и да го опиша с примери.

Какво трябва да се направи: да осмислите живота си и да излезете от режима на преживяванията си. 

Тази статия е за това, как да преосмислите отношението си към живота. Изцяло. Дълбоко. Честно. Само така ще можете да се завърнете към основите.

Със съжаление, мога да кажа, че болшинството от хората изпълват живота си с банални неща и безмислие. За тези глупости, те жертват изцяло времето си. Те просто нямат и минута време за да се спрат и да се замислят.

Тези хора постоянно се подвизават в преживяванията си. Вие читателю, къде сте?

Спомняте ли си, как малкият хобит Билбо Бегинс казваше, че се чувства, като малко късче масло, което го размазват на тънък слой, върху прекалено голямо парче хляб?  Навярно, много от читателите, биха се разпознали в този герой. И за съжаление в повечето случаи, парчето хляб принадлежи на някой друг. Малцина са тези, които са готови да поемат отговорността за собствения си живот.

Да, такава беше ситуацията за предишното поколение: да живеят с правила и традиции, установени от някой друг. И до ден днешен те си имат последователи, плуващи по течението, без да желаят да променят каквото и да е.

Ако искате нещо да се случи, с нещо да се сдобиете, да бъдете по-добри от другите, не трябва да продължавате така. Защото обкръжението около Вас, вече разбира собствената си отговорност, захваща се за работа и изживява всеки момент от живота си осъзнато, съгласно правила, които сами са си установили.

Не можете да избягате! Вие сте отговорни за собствения си живот. Вие, ще трябва да решавате. Ако не го направите Вие, ще го направи някой друг.

За да започнете да учите себе си, да поемате отговорността за собствения си живот, ще са Ви необходими правила. Правилата, привидно са много, но като цяло са прости и очевидни.

·         Наспете се

·         Елате на себе си

·         Движете се

·         Хранете се правилно

·         Подгответе се

·         Вдъхновете се

·         Оценете живота си

·         Започнете да се движите към целите си

Да тръгваме тогава.

До осем часа сутрин Ви е нужно:

Наспете се

Здравият сън е толкова важен, колкото и правилното хранене. Милиони са хората, които след като знаят това правило, го пренебрегват и се радват на отрицателният  ефект на безумното  си поведение.

Здравият сън помага като:

·         подобрява паметта;

·         удължава живота;

·         повишава креативността;

·         повишава концентрацията;

·         бързото отслабване и натрупване на мускулна маса (ако допълним съня и с упражнения, разбира се);

·         понижава нивото на стреса;

·         понижава зависимостта от стимулатори, като кофеина например;

·         понижава риска от развиване на депресия.

Всичко, което ще напиша по-долу няма никакъв смисъл, ако не сте се наспали добре. Какъв смисъл има да станете сутрин в седем, след като сте си легнали в три или четири през нощта?

Все едно, Вие дълго няма да издържите. Може да прибегнете към стимулатори, енергийни напитки, да пиете много кафе. Но и в това състояние, няма да проживеете дълго. Перспективата е лоша – сърцето ще Ви предаде, няма да издържи на това темпо на живот. Въобще, мрачен е сценария на развитие на събитията занапред.

Медитирайте и/или се помолете

След като се събудите, ще трябва да се изпълните със спокойствие и положително настроение. Затова е необходимо да помедитирате или да се помолите. Което от двете Ви е по на сърце. Важното тук е да се фокусирате и да знаете, какво точно искате да постигнете с това си действие.

Посредством молитвата и медитацията у Вас нараства чувството за благодарност за всичко онова, което имате. Благодарността по подразбиране, означава, че сте наясно, колко много блага Ви са дадени. Всичко това, което имате. Това усещане работи като магнит. Когато Вие действително сте благодарни за всичко, което притежавате, Вие привличате в живота си повече доброта и позитивизъм.

И още нещо, Благодарността с лекота се предава на другите. Най-вероятно, тя се явява главният ключ към успеха.

Съответно, ако  всяка сутрин започвате с практикуване на Благодарност, то автоматично, ще привличате към себе си най-доброто, което съществува в този свят. И Вселената няма да Ви го откаже.

Правете гимнастика

Без да се съобразяват с факта, че тялото постоянно се нуждае от физическо  натоварване, болшинството от хората игнорират сигналите на тялото.

Ако искате да имате дълъг, щастлив и продуктивен живот, ще трябва да се научите да правите упражнение и то постоянно. Мнозина са направили своя избор и редовно посещават фитнес залите. Ако пък тази дейност не ви е по вкуса, има и допълнителни варианти: работа в градината или продължителна разходка в парка.

Просто намерете нещото, което ще застави тялото ви да се движи.

Ще кажете защо? За позитивното въздействие на физическото натоварване е изписано много. Упражненията помагат да се понижи риска от развитие на депресия и ни помагат  да се справим със стреса. Занятията със спорт също така се свързват и с успеха в кариерата и бизнеса.

Ако не се погрижите за своето тяло, не се и надявайте, че ще успеете в останалите аспекти от живота.

Изяжте тридесет грама белтъчини

Световните светила в храненето, съветват да се приемат минимум тридесет грама белтъчини на закуска.

Правени са наблюдения при възрастни хора, които са спазвали дадената препоръка и за месец са намалили теглото си с 8.5 килограма. Храната богата на белтъчини, помага да бъдете по-активни за по-дълго време. Тя не се преработва бързо от жлъчката, което означава, че ще бъдете заситени по-дълго време.

Препоръка за белтъчини на закуска

·         Изяжте минимум 40 процента от калориите на закуска във вид на белтъчини.

·         Желателно е да се изядат 2 или 3 яйца – всяко яйце съдържа около 6 грама белтъчини.

·         Ако не харесвате яйца, ги заменете с бекон, пиле или извара.

·         Ако са ви препоръчали да не ядете яйца, използвайте само белтъка на яйцето.

·         Още един вариянт – направете си белтъчен коктейл.

За тези, които се стараят да не приемат месо, мляко и яйца, могат да получат нормата от белтъчини чрез бобови храни, зеленчуци или орехи.

Вземете студен душ

Тони Робинс, извесен американски предприемач и автор на книги, започва всяко утро със скок в басейн, температурата на който е 14 градуса. Защо ли го прави?

Ако приемате студен душ регулярно, ще се чувствате по-добре физически и психически. С помощтта на студения душ ще тренирате имунитета си, ще подобрите работата на лимфната, кръвоносната и храносмилателната си система. Следователно, ще повишите и качеството си на живот.

Още през 2007 година бе публикувано изследване, според което, хладният душ помага да се избавим от симптомите на депресия и го прави по-добре от някои медицински препарати. Студената вода ни дарява с добро настроение. Организма започва да отделя химически вещества, благодарение на които започваме да се чувстваме щастливи.

Разбира се, да си полееш със студена вода е страшничко. Ако някога сте го правили, този съвет ще ви накара да се замисляте всяка сутрин преди да изживеете това усещане.

Може и да опитате със студената вода и веднага да преминете на топла.

Струва си да се замислите още веднъж и да си представите, че се гмуркате в басейн. Никой не влиза в прохладен басейн постепенно. По-добре е да се засилиш и да цопнеш в басена. След 20 секунди, тялото ще привикне и ще ви стане приятно.

Същото е и с хладния душ. Първоначално върху ви, ще се излее ледена струя, а сърцето ще забие като полудяло. След 20 секунди всичко ще е наред.

Приемайки хладен душ, ще тренирате волята си и ще се настроите на креативна вълна и вдъхновение. Ще трябва да се научите да дишате бавно и спокойно, докато водата се излива върху гърба ви. След това ще се почувствате щастливи. Много нови идеи ще кръжат в главата ви и част от тях можете да използвате за постигане на собствените си цели.

Освен това, този ритуал, ще ви помогне да излезете от зоната си на комфорт още рано сутрин.

Мотивирайте се

Обикновените хора търсят начини за развлечения. Вие обаче сте длъжни да търсите способи да узнаете нещо ново и интересно. Най-успешните хора на света, четат минимум една книга на седмица. За тях е много, дори невероятно важно до не изостават в процеса на обучение.

При вас лесно ще се получи, защото можете да прослушвате по една аудиокнига на седмица, ако слушате по време на пътя до работата си. Още в ранно утро можете да намерите 15 минути за да прочетете нещо мотивиращо и практично, нещо, което ще ви мотивира за целия ден. Такава информация може да ви промени. Тя ще ви отведе в тази зона, където ще бъдете максимално продуктивни, креативни и целеустремени.

Вие може да сте прочели стотици книги. Може да сте добри в това с което се занимавате. Но сега ви е необходимо да разширите кръгозора си, да погледнете на света от друг ъгъл.

Оценете живота си

Всичките ваши цели, малките и големите, трябва да се записват. Това ще ви отнеме по няколко минути на ден. Всяка сутрин, ще трябва да препрочитате този списък и да съгласувате своя ден в зависимост от това, как вие виждате собствения си живот.

Ако препрочитате своя списък на големите цели всеки ден, то така или иначе, ще ги обмисляте и сутрин и вечер. А когато се научите ежедневно да оценявате и осмисляте своя живот, вие ще започнете да действате съгласно поставените цели. Рано или късно списъкът с поставените цели ще се превърне в горд манифест на вашия живот.

Достигането на целите е наука. С мрънкане, няма да се получи.

Направете макар и една стъпка по пътя към голямата цел

Силата на волята е подобна на мускулите. Тя може и трябва да се тренира. Същото може да се каже и за нашата способност да вземаме правилни решения. Тази енергия може да се прахосва на вятъра. Нея можеш да я загубиш, за кратко или завинаги. Тя трябва да се използва разумно.

Всички сложни и важни решения, трябва да се взимат рано сутрин. Това е изключително важно.

Ако, не го направите сутрин, вие няма да можете да вземете важно решение вечерта. Това означава, че ще го отложите за утре. Или за вдруги ден. Или може да си помислите, че ще вземете решението „после”, т.е. никога.

Всичко това не е толкова просто. Но прилагането на необходимите решения, стъпка по стъпка, ще ви ддоближава към голямата цел. Скоро ще разберете, че тези големи цели, не са така непостижими и далечни.

След осем сутринта

След като сте направили, всички гореописани стъпки, вече не е важно, как ще премине остатъка от деня. Вие, вече сте направили най-важното, което ще ви помогне да станете успешни. Вие вече сте се придвижили напред, по пътя към мечтата си.

Ако сте могли да изпълните всичко от този списък, вие вече сте показали, че сте готови за по-добър живот. Всеки от пунктовете по-горе, ще ви помогне да сте по-продуктивни в работата си, ще строите по-хармонични отношения, ще станете щастливи. Всяка от описаните стъпки е движение към увереността, спокойствието и отговорността.

 

Удивително е, но ще се уверите колко бързо животът ви ще се променя към по-добро, ако съберете силата на волята си в юмрук и просто правите това, което е нужно.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019