„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Основи на финансовата грамотност

Публикувано от на в Счетоводство
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5830
  • Абонирайте се
  • Печат

Фрилансерите или самонаетите хора в днешно време трябва да бъдат финансово грамотни.  За разлика от своите наети колеги, самостоятелно работещите през интернет, нямат социална защита, не ползват отпуски, болнични и различни други социални придобивки. Причината, за тази статия, е да разясня и да накарам тези хора да разполагат правилно своите финанси и да се грижат за финансовото си здраве.

В следващите редове ще предложа основните правила, които ще помогнат на свободно наетите правилно да се разпореждат със собствените си финанси.

Финансово здраве – основи на финансовата независимост

Тук трябва да запомним пет правила:

1.     Харчете по-малко, отколкото изкарвате!

2.     Купувайте това, което ще поскъпва във времето!

3.     Не купувайте това, което времето ще обезцени!

4.     На първо място удовлетворявайте базовите си потребности!

5. Отчитайте, не само стойността на вещите, а и разходите за тяхното поддържане!

Като пример, изхождайки от посочените правила следва, че на първо място е необходимо да се реши проблема с жилището. Без собствено жилище, ще бъде сложно да се създаде семейство, да преживяваш на стари години и т.н. Да се купи жилище или къща е крайно сложно, поради високите цени на същите. Това е причината да се подсигурим с жилищна площ на първо място. Да го поставите, като приоритетна цел.

И обратното, да се харчат пари за покупка на скъп автомобил или за скъпи пътешествия, трябва да бъде на последно място, когато са разрешени базовите проблеми. В случая с автомобила трябва да се отчитат и разходите за експлоатация, а не само стойността на колата. Вие можете да се „изфукате”, като си купите скъп автомобил и да се разорите в неговата поддръжка – каско, гражданска отговорност, пътен данък, сервизна поддръжка, аксесоари и други. А представете си, че се случи и пътен инцидент. Колата в този случай, ще остане „на трупчета” дълго след случилото се, което пък ще донесе дискомфорт от това, че не можете да разполагате с автомобила си от една страна и от друга - напрежение , че не сте в състояние финансово да отстраните проблема.

Кредити и отговорност

Три са случаите в които можете да вземете кредит:

  • За жилище.
  • За средства за производство.
  • За лечение.

Не бива да вземате кредит за покупка на автомобил, развлечения, техника, (ако не е необходима за производство), дрехи и вещи за дома, просто, защото някой друг ги има. Кредитните карти трябва да използвате крайно внимателно или въобще да не ги ползвате. Нов кредит, можете да вземате, само след окончателното изплащане на стария. В противен случай ще попаднете в кредитна въртележка, от която излизането е непосилно дори за финансово грамотните хора.

Стойност на жилището и автомобила

Максималната стойност на автомобила, трябва да бъде не по-голяма от годишния Ви доход. Например, ако дохода Ви за месец е 1000 лева, то стойността на автомобила, който можете да си позволите ще се равнява на 12000 лева. Такъв амтомобил ще бъде комфортен за издръжка и няма да се превърне във финансово бреме за бюджета Ви. Всичко, което е по-скъпо от този пример, няма да е по джоба Ви.

Максималната стойност на жилище или къща, представлява семейният Ви доход за 4 години. Например, ако Вие и Вашата половинка получавате по 1000 лева месечно, Вашият сумарен доход представлява 24000 лева годишно. Дохода Ви за 4 години ще бъде 96000 лева или приблизително 48000 евро.  С този доход,  можете да си позволите едно или двустайно панелно жилище в покрайнините на града или къща в околностите на големия град. За ново строителство в престижните квартали на София, ще Ви е необходим доста по-висок годишен семеен доход.

Резерви и запаси

За свободно практикуващите е особено важно да създават резерви. Те са необходими за да можете в случай на престой или застой в работата, както и за средства по време на отпуск или извънредни ситуации, като операции или лечение на близки и роднини.

Минималният размер на резерва или спестяванията е дохода Ви за 6 месеца. Оптималната сума на резервите пък е равна на едногодишния Ви доход. Посоченият размер на запасите, ще Ви позволи да живеете комфортно по време на затруднения, временни трудности или смяна на професията при необходимост.

Ако сте планирали да си родите дете, то размера на резервите трябва да се увеличава. При раждане няма да сте в състояние да работите пълноценно известно време. При това Вашите разходи постоянно ще нарастват, поради увеличаването на семейството.

Финансови грешки

Харча всичко!

Вие харчите всичко, което изкарвате. Не създавате резерви и спестявания. Разрешаването на жилищния проблем протича с привличане на чужди капитали, по точно с кредити. Тези вноски увеличават разходите Ви с десетки проценти и понижават нивото на живота.

Искам и си го купувам!

Често емоциите Ви влияят, купувате под тяхното влияние и след това въобще не използвате закупените вещи. Множество от покупките се извършват посредством кредити от различни институции. Голяма част от кредитите са потребителски с голям процент лихва. И по този начин Вие работите не за себе си, а за банките.

Искам най-доброто, а друго не ми трябва!

Принципно искате да си купувате чуждестранни маркови неща и вещи, без да забелязвате произведеното в България. Било автомобил или черна или бяла техника. Искате жилище в престижен квартал по възможност тристайно, а едностайно така и не желаете. Вие винаги искате да купите това, което в сегашния момент не ви е по джоба, а е недостъпно. Не си купувате това, което ви е достъпно, което реално можете да си позволите. По нататък събитията могат да се развият по два възможни варианта:

  • Купувате си това, което искате, но с кредит и същият този кредит Ви разорява.
  • Отлагате покупките за по-нататък и в резултат на това решение живеете по зле, отколкото бихте могли (не си купувате собствено жилище, макар и неголямо и продължавате да живеете при родителите си).

Няма да доживея до пенсия!

В този случай не формирате запаси и резерви, защото считате, че няма да доживеете или до пенсия е толкова далече. Проблема е в това, че когато доживеете този момент се обричате на мизерен и скотски живот. Тогава ще се проклиняте ежедневно, че сте си позволили лукса да не се погрижите за старините си.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019