„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Различните лица на мързела

Публикувано от на в Самоконтрол
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8389
  • Абонирайте се
  • Печат

Съвременните психолози предполагат, че мързела е обратната страна на перфекционизма. С една дума перфекционистите и лентяите са хора с примерно еднакви възгледи за живота.


В превод на български перфекционизъм е стремеж съм съвършенство. Несъзнателното вътрешно усещане на перфекциониста е – всичко трябва да се прави съвършенно, или по-добре не го прави. Освен това, че перфекциониста предявява завишени изисквания към обкръжаващите го, от себе си той изисква още повече. Той се срамува, ако нещо не му се получава и макар рационална част от неговото съзнание да разбира, че да направиш всичко идеално е невъзможно, срама от предполагаем неуспех предизвиква у него тревога, а срама и тревогата парализират действията.

Като начало, перфекциониста трудно започва каквото и да е, също както и мързеливеца.

И все пак, това е само теория. На практика, мързела възниква като следствие от други причини.

Един от аспектите на мързела е: човек желае да достига целите си, но не иска да се занимава с рутинна работа.

Пример:

Вие искате да имате хубава фигура, но не можете да понасяте силови натоворвания. Отговорът за вас може да бъде, да смените дейността. Пробвайте да се занимавате с танци или йога.

Още един подвид леност или мързел: леност във връзка с предстоящ голям обем работа.

Пример:

Вие трябва да напишете годишен отчет. В тази ситуация, най-добре е да разделите работата на малки етапи и да награждавате себе си за изпълнението на всеки етап с нещо незначително, но при това приятно.

Подобни подвидове леност са прекалено много, както и съвети, как да се справим с тях. Ако вие не можете да победите мързела самостоятелно, можете да се обърнете за помощ към психолог. Наистина стойността на тяхната работа е голяма, както и срещите с тях отнемат немалко време. Затова, ако вие търсите действащи варианти за борба със собствената си леност, а също така искате да разполагате със своето време, да откриете в себе си нови сили и да успявате във всичко, за вас ще е подходящ курса „Самодисциплина”. Съществуват курсове, които трябва да се посещават, но това не е един от тях. Този можеш да изучаваш вкъщи, седейки на дивана. Той е разработен за хора, които искат да подобрят качеството си на живот и да се отърват от ненавистната леност. Това няма да научите в училище или в университет. Вие можете да се научите самостоятелно, изучавайки този наистина работещ курс

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 19 Октомври 2019