„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Програма за саморазвитие на личността

Публикувано от на в Самоконтрол
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5073
  • Абонирайте се
  • Печат

Вътрешната промяна никога не става от само себе си – тя е резултат или на продължителна работа или на външни събития.

За мнозина повратните събития изведнъж стават истинска изненада, макар те дълго да са вървяли по пътя за да се случи точно това. И само личностите с развито самосъзнание, виждат всички малки етапи по собствения си път, забелязват и най-дребните детайли на израстване си. Всеки, който се стреми към самоусъвършенстване, трябва да умее да го прави – осъзнато да развива своята личност, да вижда и най-малките промени в себе си, програмно да подхожда към усвояването на нови качества, навици и умения.

За достигането на това ниво, ще бъде полезно да се възползвате от системата за саморазвитие на личността, която ще ви помогне да подобрите собственото си „Аз”. Тя се състои от пет последователни стъпки:

  1. Поставяне на цели – това е „Аз-а”, към който се стремите. Мислено изградете образа на човека, към който се стремите. Портрета на бъдещия „аз”, трябва внимателно да се обмисли, да се обрисува до най-малките подробности – професия, личен живот, физическо и интелектуално развитие, отстраняване на вредните навици и придобиване на полезни. Този образ ще ви е нужен не само за да видите целта, но и за да се вдъхновите. Мислейки за своя бъдещ усъвършенстван „аз”, вие активирате вътрешната си енергия, като я зареждате с положителни емоции. В този случай е много важно да се избавите от капана на очакванията на обкръжаващите ви. Целият живот е низ от борби - да придвижите собствените си мечти под натиска на спиращото действие на представата за вашия живот на други хора – родители, учители, общество. С времето, дори вие вече не знаете какво точно искате. Привикнали сте да се подчинявате на чуждите мисли. На първо място трябва да отсеете множеството чужди убеждения, за да видите пред себе си идеалния човек, такъв, какъвто си го представяте Вие.

  2. Анализ на истинския ни „Аз” - какъв човек сте в дадения момент, какви са вашите достойнства и недостатъци, какъв сте в очите на другите. Съпоставяйки своите цели с реалното състояние на нещата, ще можете да разберете пътя, който предстои да извървите. Немаловажна задача на този етап е да сравните възприемането на собствената си личност, с представата на другите за вас. Защо? Човешката психика се фокусира върху единствена гледна точка – тя оправдава негативните черти на характера и лошите постъпки на собственика си и във времето създава изкривен образ на личността. Природата го прави за защита на психиката от стрес и раняващи самолюбието фактори. Нито един човек не харесва да се примирява със своите недостатъци. И той ги приема. Проблема е в това, че обкръжаващите не винаги са готови да споделят с нас собственото си мнение – обществото е наложило модели на поведение, заради които е нетактично да се показват грешките на другите. Поради тази причина най-близките ни хора премълчават факти, за да не ни пречат да променим нещо в характера си, маниерите на общуване и навиците ни. Изхода е: обръщайте внимание на недостатъците на своите приятели, с които често контактувате, тези, които са близки на вашия дух.

  1. Съставяне на план за саморазвитие. За това ще трябва да разгледате своите силни и слаби страни, да си изясните действията, благодарение на които вие ще станете по-добри. На този етап е важно да се съсредоточите върху самия процес на самоусъвършенстване, а не на резултатите от него. В противен случай, ще извършвате всички действия без радост и с вътрешно напрежение. Целесъобразно е да се построят действията по такъв начин, че да изпитвате удоволствие не само от придвижването към целта, но и от самото движение към нея. Намерете факторите, които ви правят нещастни и се постарайте да се избавите от тях. Това е първата стъпка по пътя към съвършената личност, защото угрижения човек не е в състояние да приложи усилията за саморазвитие и самоконтрол. Запомнете: за да се сдобиете с резултати, трябва да се откажете от затормозяващите ви занятия и навици, трябва да съумеете да се преборите със себе си. Например да престанете да седите по цял ден в социалните мрежи или да пиете бира през седмицата, до петък да речем. Лошите навици прахосват много време и енергия, които можете да насочите за създаване на съществени неща. Определете няколко аспекта за развитие едновременно, за да не зацикляте само върху едно и също. Тогава болката от неуспеха, ще бъде по-малка, а радостта от постигнатото ще се сумира по всички направления.

  1. От теория към практика. Започнете да внедрявате в живота си, методите, които описахме в предходните стъпки. Развивайте добрите качества, избавете се от лошите, тренирайте новите навици и умения. Съставили сте план за усъвършенстване на своята личност, сега ви остава само да го приложите на практика. За това ще е необходимо постоянно да се упражнявате, да изграждате и затвърждавате новите навици, за да се превърнат те в привички. Вашият нов стил на поведение и общуване трябва да стане част от живота ви, да се въплъти във вас като инстинкт, за което на първо време ще се наложи да се самоконтролирате. Но не се притеснявайте – първите успехи ще ви окрилят, ще се появи вдъхновението и стимула да продължите напред. Полезен съвет: преди да представите новите си навици пред публика, добре потренирайте в комфортни за вас условия. Например, у дома, където никой няма да ви види, където нямате страх от неуспех, притеснения и разконцентриращи ви фактори. Мнозина си мислят, че еднократно приложени поведенчески модели, насочени към взаимодействие с другите хора са достатъчни. Да се впуснем в „боя”. Това не е така – нали актьорите отначало репетират спектакъла без зрители. Добре изработената система за действия няма да ви подведе, ако се окажете в стресова ситуация или забравите от притеснение, какво да правите.

  1. Изграждане на лични контакти с хора, търсене на партньорства и поддръжка. Личностното развитие е невъзможно без поддържане на устойчиви социални връзки с групата, към която се стремите да принадлежите. Било то бизнес обкръжение, колеги, съотборници или съмишленици, търсещи път за духовно просветление. Винаги е по-тежко да си сам, затова е необходимо да намерите човека, или цяла компания, която споделя вашите възгледи за самоусъвършенстване. Заедно ще бъде много по-просто да преминете по този път, да споделяте мнения, да си давате съвети. Изключително полезно е да общувате с хора, на които искате да приличате. Освен това, когато в процеса на вашето усъвършенстване е въвлечен друг човек или дори група, това увеличава степента на отговорност и ще бъде трудно да отстъпите от начертания път.

***

Процеса на самоусъвършенстване има последователен характер. За да станете такъв, какъвто мечтаете е необходимо поетапно да преодолявате всичките пет стъпки на развитие. Много важно е оптимистично да възприемате случващото се с вас. Позитивната нагласа се явява нещо като гориво, помагащо ви да се придвижвате напред без оглед на разочарования и неуспехи. Знайте, че нищо не става веднага и нищо не ви се дава даром. По пътя към съвършенството, много от действията ще трябва да повтаряте отново и отново, докато не усвоите новите си навици и не изработите полезни такива.

Не по-малко важни се явяват вътрешните качества, с помощта на които се изграждат мостовете на взаимно разбиране с останалите хора – слушаемост, състрадателност, доброжелателност. Позитивното общуване с обкръжаващите ви е втория компонент, който ще ви придвижи напред с невероятна сила.

Третият компонент – осъзнатостта, осмислените действия, които са насочени за достигане на поставената цел. Благодарение на разумното следване на собствения си път, човека развива съзнанието си. И колкото по-развито е съзнанието, толкова по-лесно се разбират и отстраняват необмислените действия. По-лесно се прави оценка на положителното израстване, добива се непреклонна увереност за продължаване по верния път.

Тези три качества са задължителни. Те ще ви помогнат да съхраните добрата си емоционална настройка, да изградите доброжелателни отношения с хората, да се развивате последователно и обмислено. Но по пътя за придобиването им, ще трябва да се запасите с целеустременост и търпение. И само тогава, никой и нищо няма да може да ви спре по пътя за достигане на Вашата съвършена личност.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 19 Октомври 2019