„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Правилото на 10 000 часа

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7696
  • Абонирайте се
  • Печат

Изцяло занимателна теория, която доказва правилността на твърдението, че гениите не се раждат. Предложението е на журналиста Малкълм Гладуел и е описано в книгата му „Гении и аутсайдери”.

Тезата на тази книга е основана на социологическото изследване на Андерс Ериксон, психолог, изучавал историите на успеха на голям брой преуспяли личности. В резултат на тези изследвания се появила сентенция, наречена „Правилото на десетте хиляди часа”.

В книгата се говори, че за да достигнеш експертно ниво във всяка област са необходими десет хиляди часа практика. Авторът е изследвал изключително разнородни личности – от спортисти до престъпници. И, какво било учудването му, числото 10 000 часа, се срещало достатъчно често. За да посветиш себе си на някаква кауза в продължение на десет хиляди часа, е необходимо да отделяш около три часа дневно или около двадесет часа седмично в продължение на десет години подред. Естествено, това твърдение не дава обяснение, какви са причините при едни хора определени занимания да водят до високи постижения, а при други съвсем да не се получава. Въпреки това, до ден днешен не е известен нито един случай, когато нивото на високото майсторство е било достигнато за срокове много по-кратки от посочените. Съществува предположение, че за мозъка са необходими десет хиляди часа за усвояване на конкретна информация.

Ето и някои от действителните правила на 10 000 часа, като истории на успеха на четири световноизвестни личности:

1. Своят пръв концерт, с който е признат за велик, композитора Моцарт е написал, когато е бил на двадесет и една години. Към този момент, той вече се е занимавал с музика в продължение на десет години.

2. Световно известният гросмайстор Боби Фишер е станал про-фесионалист в шахмата само за девет години.

3. Предприемача Бил Гейтс се е занимавал около десет хиляди часа с програмиране, докато е постигнал качествен пробив в бъдещето.

4. Групата „The Beatles”, пристигнала в САЩ през 1964 година. От този момент настъпва времето, наречено „британско нашествие” на американска сцена. По-интересното е, че групата е била създадена десет години по-рано. Легендарните албуми „White Album” и „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, се появяват след десетгодишна усилена работа.

 Изследването на Малкълм Гладуел подсказва и това, че основният фактор, влияещ върху успеха далече не е дело на високия интелект или на вроден талант. Много по-важно е времето, отдадено на занимание, което някой харесва. Освен това, Гладуел е убеден, че обкръжението има също много важно влияние и значение. Нито един музикант, спортист или предприемач, не е способен да достигне умопомрачителен успех сам и без каквито и да са финансови ресурси.

Трябва да се разбере ясно и точно, че времето не трябва да се пропилява за изучаване на теория, а да се работи на практика. Необходимо е да се отбележи, че само усилени тренировки с постоянно усложняващи се задачи водят към прогрес. В противен случай съществува риск да се закотвим на едно ниво.

Накратко, около пет години работа на пълен работен ден, посветена на определена задача, е вълшебната формула за достигане на истинко майсторство. В това можете да вярвате или не. Все пак за да проверите правотата на тази теория, ще имате шанс само ако се опрете на личният си опит.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019