„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

ЕВРЕЙСКИ ФЕНОМЕН

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8408
  • Абонирайте се
  • Печат

В света се наблюдава явление, което някой е нарекъл „еврейски феномен“. Истината е в това, че голяма част от евреите се отнасят към висшия слой на обществото. Причисляват се към богатите хора.

  

         Количеството евреи по света не е така голямо, както числеността на други националности. Българският статистически институт преброява по-мало от 0,1% евреи, живеещи в страната. Такъв е и същият показател в САЩ. Там евреите са не повече от 2%. Евреите-милионери, обявени в списъка на списание Форбс, наброяват 183 човека. Това са 23% от всички милиардери в света. В списъка на най-богатите 40 човека в САЩ, процента на евреите достига 45%. В списъка на Нобеловите лауреати във всички области за всички времена 20% се заемат от хора от тази националност. Еврейският феномен е подложен на щателен анализ и много изследователи са се опитвали да разгадаят тази загадка.

         Един от тези трудове се нарича точно така „Еврейски феномен“. Неговият автор Стивън Силбигер изучава особеностите на тази националност и разкрива пред читателите седем главни причини за тяхното богатство и успех.

Тайната на еврейския успех

1. Получаването на Нобелови награди показва, че евреите се отнасят към знанието отговорно. За тях знанието се явява основа на богатството. Затова и хората от тази националност се намират постоянно в процес на обучение. Те се учат правилно да прилагат собствените си знания.

2. Евреите се отнасят трепетно към близките си хора. Те са готови винаги да им се притекат на помощ. Те с точност са запознати, че при необходимост същите тези хора ще им се притекат на помощ. При такива обстоятелства и отношения живеят всички евреи. Затова всеки човек чувства защитата и поддръжката на целия си народ.

3. Една от основните черти на евреите е тяхната предприемчивост. Това се вижда по количеството милиардери от списъка на Форбс за тази националност. Развиването на професионални навици у евреите е на особена почит. Затова те се стараят да се сдобият със завидни успехи в избраната от тях дейност. Евреите често са професионални музиканти и адвокати, доктори и счетоводители.

4. Не е възможно да постигнеш успех като самотник, необходимо е да привлечеш делови партньори. В това евреите са преуспяли – те талантливо водят преговори, като постигат изгодни за тях условия.

5. Своето състояние евреите показват само в крайни случаи. Обикновено, те са изключително сдържани в разходите, дори малко стиснати. Тази им черта отдавна е станала стереотип и за нея се говори в много анекдоти. Но точно така евреите градят огромните си състояния.

6. Макар еврейският народ да има сложна и трагична съдба, те все пак се гордеят със своя произход. Това също се явява един от критериите за успеха. Те ценят себе си, ценят и личността на човека редом до себе си. Осъзнавайки собствената си изключителност им дава сила за развитие.

7.Евреинът винаги е уверен в това, че той е прав. И той винаги ще го доказва. Мотивацията да доказва собствената си правота, се явява едно от правилата на състоятелния човек.

          Мнозина предприемачи и бизнесмени искат да станат богати и успешни. За тях е полезно да се вслушат в тези постулати, които следва еврейския народ. Разгледайте техните особености и изберете което и да е за себе си. Тогава  делата  ви могат изведнъж да покорят върхове.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019