„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Нива на интуицията

Публикувано от на в Самоконтрол
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9666
  • Абонирайте се
  • Печат

Пет са нивата на интуицията. От интуицията на предчувствието... до Майсторската интуиция. Първоначалната интуиция или „шестото чувство” е присъща на всички хора и нейното съществуване е научно обосновано.

В момент на успешно включване на интуицията, двете полушария на мозъка започват да работят синхронно, над една и съща информация. И човека получава не плоския двуизмерен образ, а всестранен, обемен поглед на конкретната ситуация. Когато това състояние ни стане навик, то ще даде отражение и на целия ни живот.

А Природата не прави нищо, просто така. И ето, че тя е създала мозъка точно такъв. Значи, това е нашето естествено състояние, в което трябва да се намираме, ако искаме да живеем максимално ефективно и хармонично. Усещането за творческо вдъхновение, състояние на полет, виждането за света като на длан, когато си мислите, че всичко ви е по силите. Такива моменти са се случвали в живота на всеки човек. И ако можете да си ги спомните, знайте, че те са свързани с такива състояния, в които интуицията или вече се е включила, или е готова да се включи, ако можем „правилно да я помолим”.

И в резултат ще бъдете осенени от неочаквани оригинални решения на труднорешими проблеми, ще се появят интересни идеи за качествени изменения в живота ви и т.н. За никого не е тайна, че правилно взетото „стратегическо” решение – какво и как да направим в живота, може да ни спести години по трънливия път за достигане до заветната цел. Това решение ще ни позволи да изпълним непостижимата по-рано финансова или материална задача. В личен план интуицията ни помага да избегнем разочарования и да построим хармонични отношения. Когато хората се разбират с недоизказани думи, с поглед, и това не е приказка или художествено преувеличение.

Това е реалност. Ако интуицията се включи и стане ваш начин на живот, това не само е полезно, но и много приятно. Защото в това състояние, се синхронизират каналите на всички органи на чувствата. И света като цяло се възприема като „свеж и осезаем”. Общуването с други хора, енергетиката на които е в унисон с вашата, преминава на по-високо емоционално и духовно ниво.

Това е и причината, интуицията да е изключително необходима тогава, когато се намираме в търсене на партньор. В по-широк смисъл, тя ни е необходима за личния живот, за бизнеса, за започване на работа или за да приемем нови работници и служители. Вече споменахме думата „енергетика”, което означава, че е правилно да преминем от западните възгледи за интуицията, като продукт на цялостното мислене на човешкия мозък, към източните възгледи за същата.

Веднага уточнявам, че тук няма противоречие. В източната философия, мозъкът се възприема като антена, възприемаща „ци” – универсалната разумна енергия на пространството. Която между впрочем има свойството да пренася информация. Именно нейното съществувание обяснява феномена телепатия, когато хората, предимно близки, отгатват мислите на друг и то на стотици километри разтояние.

официалната наука все пак така и не е признала нейното съществуване. По-точно, все още не може да даде точно обяснение на произтичащото, макар все по-често да се сблъсква с това явление. Дори още във времената без интернет или каквито и да било връзки, учени от различни точки на планетата са правили еднакви научни открития, в едно и също време. И за да няма обидени – откритията носят и до сега двоинствени имена на откриввателите си. В такива случаи се казва, че „идеята, витае във въздуха”. И това е почти така, защото идеите се пренасят не просто от въздуха, а от универсалната енергия ци. Сега говорим, не просто за да излезем от мъглата, а обратно, за да я разсеем. Защото за работата с енергията „ци”, източните науки от векове имат проверени и надеждни инструменти. Ние ще ги използваме, за да развием собствената си интуиция.

Не трябва да се придвижваме напред, без да знаем къде се намираме сега, в този момент и къде искаме да стигнем. И това е изключително важно, особено когато говорим за нещо така неуловимо, както интуицията. Какво и как да развиваме, за да могат творческите ни озарения, приятно прекараните минути на пълно разбиране от страна на наши близки по дух хора и съгласието със самите нас, да станат част от нашия живот? В следващите абзаци, ще се спрем на тези въпроси.

1 ниво: Спонтанна Интуиция (Интуиция на Предчувствието)

Ако развитата интуиция може да се нарече „шесто чувство”, то нейното плахо проявление на първо ниво е правилно да се нарече „шесто предчувствие”. Понякога си казвате: „Нищо не ме боли, всичко си е както винаги, а настроението „не е както трябва” и не ми е ясно, какво и кой е виновен за това”. Пристигате на работното си място и виждате там новия си ръководител със смръщени вежди. „Ето, какво било”, този поглед не вещае нищо добро. Или попадаме в някаква друга също неприятна ситуация. Реално, тази разновидност на интуицията, рядко може да ни помогне. Тя просто идва да ни подскаже че, често ние можем да чувстваме повече, отколкото знаем. Освен това, то може и да ни пречи. Защото след пореден пристъп на лошо настроение, ние може да счетем, че това е нашето лошо предчувствие. Съответно можем и да привлечем към себе си лоши негативи, които иначе не биха ни се случили. Затова е по-добре да се отнасяме с предчувствието си, като към „безплатна демонстрация на съществуващата интуиция” и да не задържаме вниманието си дълго върху това ниво. И ако все пак решите да се вслушвате в своето предчувствие си обещайте, че ще се вслушвате и в позитивните сигнали. По интересният вариант е да записвате сюжетите на своите сънища и да ги съпоставяте с последващите ги събития. Доколкото в сънищата се съдържа много интуитивна информация. Понякога е необходимо много време а да можете да получите достоверна информация на тази база.

2 ниво: Социална Интуиция

Тази разновидност на интуицията се включва в тези ситуации, когато ние си взаимодействаме с други хора. Доколкото човек е най-силният носител на енергията „ци” в природата, всяко общуване между хората носи могъщ енергиен обмен. При някои се проявява само на ниво „симпатия – антипатия”. Когато ние не можем съзнателно да си обясним, защо харесваме или не харесваме даден човек. И все пак в последствие се убеждаваме, че сме били прави. При други хора съществуват и по-възвишени форми. За илюстрация, ще разгледаме примери: „Първото ми впечатление и мислите ми за даден човек или събитие ме поразяват ... рядко греша”, „Първият ми импулс е, все едно чета всичко занапред, понякога пиша стихове и всичко се случва, дори след половин година понякога... все едно всички ми отговарят, не може да бъде.. ти грешиш”, Ааа, не”. „Напълно съм съгласна, ако не съм емоционално обременена, мога да позная какъв е човека с до 95% точност”. „Важно е да си емоционално неутрален и спокоен, да не бързаш.” , „При запознанство с хора, моят „вътрешен глас” не ми казва нищо. Но се случва така, че в главата ми, не зная от къде се промъква фраза от нашите бъдещи отношения и грешка още не съм имала.”, „Когато за първи път седнах зад волана, си помислих, че ей сега нещо ще се случи  и нещото се случи буквално за части от секундата, така както си го бях помислила.” , „и от този момент се съобразявам с това, какви мисли, ще ми минат през главата идо сега не съм се лъгала.”, Преди две години, след като придобих опит в общуването с хора си направих извод, че първото „незамърсено” с опити за логически съждения мнение е и най-вярното за даден човек.”

Много важно е да съумеете да си спомните първото мнение и да разберете причините за възникналите усещания при първоначалния кантакт с даден човек. Ако искате да развиете в себе си този род интуиция, започнете с прости навици изцяло да се съсредоточите върху събеседника си в разговора (особено при първа среща). Изключете по време на контакта си с човека, всякакъв вътрешен диалог и опит за съзнателна оценка. Много скоро ще разберете, че знаете за хората много повече, отколкото са ви разказали, и при това срещата е била с приятен и внимателен събеседник.

3 ниво. Стресова Интуиция

Започнахме разговора за интуицията е описание за момента в който всичко ни е наред, възникнало е чувство на вдъхновение и ние сме готови да „родим” гениалната си идея, която радикално и положително ще промени нашия живот. Ще стигнем и до това ниво, когато това е напълно реално. Но, в живота на човек, който все още не се е занимавал целенасочено с развитие на интуицията си, „шестото чувство” се включва основно на 1или 2 ниво. Това ще рече или като предчувствие или като оценка за останалите хора и свързаните с тях събития. Или на... 3-то ниво, както при стресова ситуация, далече от хармоничното развитие, когато риска от провал е на една крачка разтояние. Такава интуиция се включва от само себе си, когато съществува опастност за живота. Но не само тогава. Например тази история: „Когато започнах бизнеса си, почти всичките ми доходи отиваха за текущи разходи, кредити, а работех с прекъсвания за сън и храна. След половин година отдаден на такъв живот, аз бях готов да зарежа всичко и да се върна като обикновен работник. Добре си спомням този момент – как си седях пред компютъра и си правех CV. И изведнъж си спомних предишната си работа в детайли, заедно с началника идиот. Тогава разбрах, че обратно в „офисното робство” вече не мога да се върна. Чисто на физическо ниво ми стана лошо от тази перспектива... И какво си мислиш? На следващата сутрин аз се събудих с мисълта, че цялата изминала половин година съм ходил по пари и не съм го забелязал дори. Предлагал съм моите услуги на когото ми падне, а не на тези, които са готови да ми платят за това. Изливах пари в реклама, дори ме е страх да си го помисля... Но, главното беше, че от този момент бизнеса ми тръгна нагоре, разплатих се с кредиторите си. А този момент, няма да забравя никога.”

По същият начин, ако в живота си действате по-ефективно, ако не сте в спокойно състояние, когато сте „притиснати до стената”, то можете да пробвате да прибегнете осъзнато към такъв тип  интуиция. Достатъчно е да си представите колко зле ще се почувствате, ако не постигнете поставената цел. Ако ви се удаде да почувствате това усещане на ниво тяло, то е твърде вероятно да „включите” нужните бутончета в мозъка за вземане на вярното решение.  И накрая, в такива ситуации човек се връща към състоянието на „незамъгляване”, когато неговото логическо мислене, с всичките си ограничения, предубеждения, морални и етични принципи отиват на втори план. В този момент се включват близки до животинските състояния инстинкти за самосъхранение. Понякога, без оглед на цялата ефективност на този способ, едва ли някой би си пожелал да се намира перманентно в състояние на стрес. Най-малкото, това е опасно за здравето. А ако стреса се установи трайно, той вече не би могъл да стимулира мозъка, възниква „отказ”, т.е. нежелание да се прави каквото и да е, депресия и прочие малко желани неща.

4 ниво: Практическа Интуиция

Това ниво предполага вече целенасочено развитие на интуицията. Повечето хора нямат развита интуиция и за тях тя не би могла да бъде практически инструмент за въздействие на мозъка. Казано накратко налага се да работим заедно с логическото мислене и всичко останало, за да привикнем към ръководство за вземане на решения, свързани с живота ни. Какви свойства са характерни за практическото използване на интуицията:

1) Тя трабва да се „включва” по наша воля, не спонтанно и не под въздействието на извънредни обстоятелства. Само тогава, когато  се нуждаем от нейното подсказване;

2) Трябва да разбираме нейния език. Вместо предчувствие, че ей сега нещо ще се случи, да можем да преведем знаците на интуицията на разбираем за нас език. В нашия случай, отговор на въпроса: – Какво точно ще се случи?

3) Ние сме длъжни да бъдем способни, не само да получим допълнителна информация за размисъл, а да започнем да действаме под влиянието на вярно взетото интуитивно решение.

Последното, на пръв поглед може да се направи и логически. Но в реалността, тренировкатта на практическата интуиция е най-добре да започне именно с последната точка. Много често ние имаме няколко, дори много „логически” решения. В този случай да добавяме още повече неопределености за сметка на интуитивните догадки,  е път в съвсем друга насока от нашата цел. Интуицията не трябва да увеличава неопределеността в нашият живот. Желателно е тя да я съкращава.

С какво да започнем? Със ситуацията, когато имаме примерно няколко равнозначни варианта и вие сте на кръстопът, кой от тях да изберете. Например: Когато търсим нова работа ние като правило имаме списък със свободните работни места, а ако сме достатъчно активни, то ще разполагаме и със списък предложения, къде са готови да ни вземат на работа. Но можем да вземем и нещо по-просто за начало, по-малко съдбоносно за нас. Главното тук е да се убедим, че интуитивното подсказване работи. Това ще направим по следния начин. Запишете всички варианти на лист хартия преди сън и го поставете до себе си. Така, сутринта, когато се събудите с първия си поглед да съзрете този лист. Сега безпристрастно го отворете и прегледайте. И ако на някой от вариантите почувствате явна физическа или емоционална реакция на организма – подчертайте този отговор. Можете да го счетате, като интуитивно избран от вас. Ако нямате подобно усещане, номерирайте списъка и се заемете със собствените си дела. Сега вашата задача е също безпристрастно да прегледате числата отстрани и не е важно в какъв вид сте ги написали. Ако някое число постоянно ви се набива на очи, използвайте го като знак и съответният вариант в списъка считайте да интуитивно избран. Не си струва да се огорчавате, ако при първия си опит да привлечете интуицията за практически отговор, вие не сте почувствали отклик от тялото си, който би ви показал еднозначно дали сте на прав път. Възможно е пред вас да се открият други способи за „изтласкване” на интуитивен отговор. Съществуват безкрайно много варианти, посочените по-горе са само малка част от примерите за това.

5 ниво: Майсторска Интуиция

 

С какво това ниво се отличава от предишното? Главният критерий тук е майсторството. Това е възможност не просто да избереш правилното решение от няколко по-рано логически подбрани решения, а непосредствено да създадеш интуитивни решения. Защо това е важно? На първо място, за да започнеш да виждаш своите скрити възможности, да определиш тези малки „тайни”, които съдбата е скрила в коридорите на вашия жизнен лабиринт.  Не е възможно постоянно да си в състояние на творчески порив и вдъхновение. Не е и необходимо. Нашият мозък е устроен по такъв начин, че той може да обмисля дори и най-важните задачи „заедно”, на фона на нашата обичайна дейност. Главното е да се научим да управляваме този процес. Втори, но не задължителен признак за майсторство е възможността да намираме решения за други хора, да подсказваме на наши близки, тези които са важни за нас. А е възможно да го правите и за тези, които ще се обръщат към вас за консултация и съвет. За това ниво е необходимо допълнително обучение и придобиване на сложни умения.

 

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 19 Октомври 2019