„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Етапи от живота на бизнеса

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 9185
  • Абонирайте се
  • Печат

Живота на кой да е човек, занимаващ се с бизнес е негов организъм. Те са едно цяло. Бизнеса е отражение на неговия вътрешен свят. Започвайки от момента на неговото основаване, започва едно преплитане между тези два елемента, до неизбежния завършек...

Навярно, не веднъж сте слушали за пирамидата на потребностите на Маслоу. Нека си припомним от какво се състои тя:

 

1.  Най-низшето ниво и същевременно, най-голямата част от пирамидата съставлява удовлетворяване на потребностите от храна, топлина, продължаване на рода.

 

 

2.    На второ ниво се намира потребността от безопастност.

 

3.  По-нататък, на ниво трето човека проявява необходимост да се присъедини към дадена група и започва да изпитва вопиюща нужда от любов.

 

4.    На следващото четвърто ниво възниква потребност от уважение.

 

5.    Следва златното пето ниво на потребност от познание.

 

6.    Високото шесто ниво е заето от естетическите потребности.

 

7. И най-висшето седмо ниво се слави с необходимостта от самоактуализация.

 

 

 

 

Днес в Деня на труда – 1 Май, нека разгледаме ситуация, в която ще се опитаме да положим в тази рамка на пирамидата, етапите от развитието на бизнеса. Да речем, че току що сте взели решение да създадете свой бизнес. Какво ще ви движи в самото начало? На първо място ще бъде вашето желанието да удовлетворите своите потребности от храна, топлина и комфорт. И първите години от развитието на бизнеса ще бъдат посветени на това, да достигнете необходимите ви обороти и необходимото ви финансово ниво.

 

Ура да живей труда! Вече сте се сдобили с всички движими и недвижими вещи, които първоначално сте искали. Дали е време да спрете, или ще продължите напред? Вашите потребности мигновено ще преминат на следваща степен, където ви чака нова необходимост – т.е. безопастност и стабилност. Получаваният финансов ресурс трябва да се затвърди и фиксира. За да може в бъдеще, каквото и да се случи, вие да имате възможност за получаване на регулярен доход. И в този етап, ще бъдете принудени да направите конкретни крачки в тази насока, които ще направят вашия бизнес стабилен.

 

И така, когато сте сигурни и не се съмнявате, че бизнеса ще носи доходи и за в бъдеще, идва момента в който трябва да вземете неосъзнато решение да спрете или да се движите отново напред. Както предприемачите, така и наетите ръководители често остават на по-ниското от двете нива и бизнеса им е призван да удовлетворява съществуващите потребности. Никой не може да каже, дали това е добро или лошо. Просто така се случва и това е даденост.

 

Вторият вариант предизвиква поява на чувство на неудовлетвореност. Макар все пак всичко да е достигнато, налична е някаква празнота. Имам всичко и все пак нещо не ми достига... Искам да вървя напред, но все още не зная в какво направление да поема.

 

Мнозина от ръководителите в този момент започват активно да провеждат различни корпоративни мероприятия с цел да се сближат с колектива и да се сдобият с тяхното признание. В по-ранен етап, просто не им е било до това, имали са грижата да изластват бизнеса, да го надграждат. А сега и време се е появило и желание също. Това трябва да ви говори, че вие вече сте се настанили на почетното трето място по пътя на живота на бизнеса си. А това категорично е необходимостта от приемане в група.

 

Сдобили сте се с признание в колектива, а вече искате да го получите и от средите на специалистите от своя бранш. Например, може да участвате в телевизионни предавания, посветени на въпроси от отрасъла на вашето предприятие. Може да предприемете да пишете статии в претенциозни издания от своята сфера, да правите коментари, да ръководите собствен блог. Започвате да помагате на други да станат по-компетентни в това, което работят. Ставате експерт и получавате признание. Категоричен успех! Несъмнено. В същото време бизнеса също получава непосредствено влияние от този успех. Към него е привлечено все по-голямо обществено внимание, все повече клиенти имат общо с вашия бизнес. Отваря се „нова глътка” въздух за бизнеса, започва нов живот за предприятието.

 

Ще си кажете, какво още да искаш, какво повече може да си пожелаеш? Но се оказва, че вече не можете да спрете. Желанието да се развиваш само нараства. И идва времето да научите нещо ново: информация за нещо, обслужване на по-високо ниво, технологични изненади във вашия бранш. Без умора повишавате квалификацията си и личностното си развитие. Внедрявате все по-нови и нови иновации, усъвършенствате бизнеса. Това е оптималният, най-здравословен път на развитие на бизнеса.

 

Развивайки разностранно своята личност, в един момент ще осъзнаете, че освен знанията и иновациите е важна и красотата! Красотата на всеки продукт, на всяко ваше действие, обслужването на клиентите, взаимодействието с партньорите. Вие ще разберете, че в миналото вече време, сте били отдадени на заработването на средства, а ето че за малко да изпуснете красотата. И настъпва момента вие и вашия бизнес да разцъфтите с ярки цветове.

 

Ето че сте на ръба на най-важния етап: задава се потребност от самоактуализация. Целият ваш опит, цялото ви същество започва да живее с предназначението, вече се досещате защо съществувате, защо сте родени на този свят. Вие сте награда! И когато започнете да строите своя живот в съответствие със собственото си предназначение, вие ще започнете да проявявате себе си чрез бизнеса си. И ето момента на вашето щастие, защото вие не сте просто бизнесмен, вие реализирате своите най-добри качества чрез собствения си бизнес. И тогава, вашата работа, като собствено отражение започва да ви носи не само средства, а и радост и удовлетворение. Вие и бизнеса ви, живеете в хармония, взаимно се допълвате. Вие него, той Вас.

 

И въпрос към читателите – Вие на какъв етап сте сега?

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019