„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Как да започнем и не закрием интернет бизнеса си?

Публикувано от на в Статии
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4315
  • Абонирайте се
  • Печат

В света се отварят стотици и хиляди нови интернет страници, но болшинството от тях не доживяват дори до едногодишна възраст. Да откриеш бизнес не е така сложно, трудно е да го удържиш да плува.


 

Ръководство за стартиране” е сборник от статии, написани от различни хора, всеки от които се явява препоръчан от професионалисти. Ръководството обикновено се нарича пособие за игра, помагаща с лекота да се освоят стъпки – бизнеса също е игра, която има своите тайни, скрити възможности и невидими уловки. С всичко това трябва да се подготвиш към момента в който ще сложиш бронята и ще е впуснеш в боя.

Как да започнем и .... не затворим своя интернет бизнес”(това е подзаглавието на книгата) е разказ от специалисти, пуснали и вложили своите пари в успешни интернет бизнеси. Това са бизнесмени, инвеститори, финансисти, юристи, всеки в своята статия дава съвети за тази част от бизнеса, в която е най-добър.

Николай Давидов, инвестиционен директор на фонда iTech Capital, разказва за това, как е реализирал своята идея и посочва грешките, които се допускат от всички новаци; директор по инвестициите на венчърен фонд ABRT Николай Митюшин споделя обосновани методи и проверка на жиснеспособността на бизнес-модели; основателя на компанията PRUFFI Алена Владимирская разказва за принципите за формиране и мотивация на екип.

Тази книга е полезна с това, че отчита спецификата на руския интернет пазар, който е развиващ се, което е показателно и за българския, който е прохождащ. Книги на тази тематика в световен мащаб има, но те не отчитат манталитета на нашия потребител.

В книгата стъпка по стъпка се разглежда всеки етап от създаването на интернет бизнес, започвайки с идеята за нов бизнес и завършвайки с въвеждане на продукта на международния пазар. Изданието е структурирано – всяка стъпка от развитието е в едноименен раздел, един вид алгоритъм на действията в хронологичен порядък.

Какво лежи в основата на бизнеса? Разбира се идеята. Идеята е централната клетка, около която постепенно ще се увеличават мускулите и сухожилията на разработката, а по-късно и тлъстите финансови постъпления. В основата на идеята се намира проблема на потребителя, а вашия продукт ще го реши.

Авторите не препоръчват да се търсят принципно нови идеи за встъпване на пазара. Ако нищо подобно, по рано не е направено, това не означава, че до този момент никой не се е досетил – възможно е, подобно предложение просто да не е потребно, затова другите бизнесмени не се захващат с тях. По-добре по мнението на специалистите да се използват идеи, които вече са били внедрени в живота от предшествениците, тя е тествана и доказала своята жизнеспособност.

Ако все пак вие сте решили да се заемете с работа върху някакъв нов замисъл, помнете: голяма е вероятността, след като не е внедрен досега или в краен случай, някой се е опитал да го направи в друга страна или с други способи. Във всеки случай, разработвайки своята идея, постарайте се да изучите всички аналози, съществуващи по-рано и да разберете, били ли са популярни, защо са се провалили или са достигнали успех.

Да опитате нов бизнес е възможно и без капитал. Какъв е стандартния модел за построяване на такъв бизнес? Идеята с помощта на инвестиции се превръща в готов продукт, който създателите продават на клиента. И само на етапа, когато парите са вложени и за връщане вече е късно, новака в бизнеса узнава дали неговото предложение е необходимо на потребителя. За да се избегне фиаско, добре е да проверите идеята за нов бизнес до неговото пускане, без да губите пари за неудачни проекти. Това може да се направи например с въпросник през Интернет.

В разделът „Продукт” се разказва за прераждане на идеята в материално въплъщение. Пускайте нов интернет бизнес колкото можете по-бързо – съветват авторите. От момента на формиране на идеята до момента на началото трябва да минат не повече от четири седмици. За това има няколко причини. Ако от деня на появата на идеята, преминат повече от два месеца, в основателя изчезва искрата, започва повече да се замисля и напълно е възможно да остане нереализирана идея.

Бързият старт ще ви позволи отначало да разберете, доколко е необходим продукта на потребителя и какви видоизменения на стоката ще са потребни на последващите етапи на неговата разработка. Не трябва да се губи време за обмисляне на подробностите, защото в процеса на работата все едно ще трябва да се преправя нещо, съобразно изискванията на потребителите.

Не трябва да се притеснявате, че ще пуснете на пазара недоправен продукт! Въведете само неговата основна клетка, без да обработвате спомагателните функции – те отнемат скъпоценно време. Каква е разликата, ако в приложението има емотикони, ако приложението не интересува потребителя?

Бизнес модел” е раздел, късаещ финансовата страна на интернет началото. Тук се обясняват основните методики и модели на монетизация на продукта. Какво е монетизация? Влизайки в сайта или установяването на приложението, човека демонстрира своя интерес към интернет продукта. Но как да направим така, че потребителя да плати за продукта, как да обърнем потребноста на получената информация в пари? Монетизацията е процес на налагане на схеми, с помощта на които, собственика на продукта ще получава доходи. Това може да е изнасяне на продукт или ползване на ресурс, допълнителни платени услуги, рекламни площадки, платени приложения като цяло, всички възможности.

Не е ли странно, много автори препоръчват на първо време да не се правят разходи за оформяне на юридическо лице, наемане на офис, купуване на мебели и нова апаратура. Стартирането на бизнеса трябва да се държи на гладен стомах първата половин година, докато той не премине „долината на смъртта”, точка, след която бизнеса или загива или започва да носи приходи. Действително, защо да харчим за офисни разходи, ако все още не получаваме приходи? Вного успешни начинания са започвали в гаражи или в домовете на основателите.

Не по-малко важен се оказва екипа, от идеята и продукта. Ключовите личности не е задължително да са известни или най-добрите – те трябва да са на своето място и да умеят добре да изпълняват възложената им работа.

В книгата „Ръководство за стартиране” е отделено не малко място за разглеждане на грешките, които се допускат от начинаещите. Статията „Кой и кога трябва и НЕ трябва да отиде при инвеститорите”, засяга причините за отказ от финансиране на нов бизнес – лошо подбран екип, отсъствие на план за действие, не масовост и не критичност на проблема, който решава предложения продукт, неумение за работа с инвеститори. Същият проблем е описан и в статията „Защо отказват фондовете?, написана от главния редактор на Firrma.ru Дмитрий Фалаеев. Според него, стартиращите в този бизнес не са готови да отговарят на всички въпроси на инвеститорите, доколкото сами не са се замисляли над дадените аспекти на своя проект, отсъствие на огънче, дабре сформиран отбор, завишени очаквания във финансирането, преценка за възможностите на стартиращия бизнес и разбира се безперспективност.

В книгата се отделя достатъчно внимание на практическата част на бизнеса. Представена е анкета с въпроси, с отговорите на които, читателят може да разбере, ще успее ли да спечели нещо от своя проект и доколко жизнеспособен е неговият план. Има и блок упражнения, помагащи да се определи бизнес модела, а също и препоръки по съставяне на презентацията.

Авторите често повтарят мислите един на друг, но това не е недостатък. Важните идеи, повторени от няколко специалиста, не могат да се неправилни. Ако хората са успяли, не означава ли, че трябва да бъдат послушани.Както се казва, повторението е майка на знанието.

Ръководство за стартиране” с лекота може да се нарече настолна книга за новаците в интернет предприемачеството. Тя е способна да помогне да се предположат и предотвратят много груби грешки, да се избере оптимален път за създаването на собствен проект, който да позволи не само да оживее стартиращия проект, но и да стане доходоносен бързорастящ бизнес.

  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 22 Септември 2019