„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Вируси по Wi-Fi – това е истина

Публикувано от на в Статии
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6822
  • Абонирайте се
  • Печат

Источниците на компютърните вируси са два – това е мрежата и преносимите магнитни носители (флашки, дискове и т.н.). Преди дни специалистите съобщиха за създаването на нов вид вирус, способен да се пренася чрез Wi-Fi.

 

Посещавайки кафенета, притежателите на мобилни устройства не трябва да подценяват безопастността на обществените мрежи, доколкото сега съществува възможност да прихванат вирус дори чрез Wi-Fi.

Вирусът се нарича „Хамелеон”, а уникалността му се състои, в способноста му да се предава по точките за достъп до Wi-Fi, без да влияе на работата им. Благодарение на това си свойство, той остава незабележим за ползвателя и антивирусните програми. Попадайки в Мрежата, „Хамелеон” може да действа като шпионско око, т.е. да събира информация за ползвателя на мрежата, включен към точката за достъп и да предава получените данни към заинтересуваните недоброжелатели. Ако вируса се окаже в мрежа, защитена с парола, то той задейства автоматично търсене на открити мрежи. След като ги открие, той мигрира към тях. Предоставените на пазара антивирусни продукти сканират само устройствата за съхранение (твърди дискове, ОЗУ и т. н.) и мрежите. Но не са в състояние да обезоръжат „Хамелеон”.

Вирусите бързо се разпространяват на места, където има струпване на компютри – например в центровете на градовете, където са разположени голямо количество точки за достъп. Имитация на атака от „Хамелеон” е проведена в Лондон и Белфаст.

В плана за защита на Wi-Fi има няколко известни уязвими места. Това обстоятелство привлича вниманието на хакерите към тези мрежи.

Изследователя Адам Маршал твърди:

Винаги се е считало, че вируси способни да нанесат вреда на безжичните мрежи, не съществуват. Но наше изследване доказва обратното. Компаниите разработващи антивирусни решения, вече трябва да се замислят над създаването на инструменти за защита на безжичните мрежи.

В последно време специалистите, разработващи вируси не престават да ни удивляват, с пътищата си за предаване на техните продукти. Напомняме, че през Декември миналата година изследователи от института за връзки във Фраунгофер съобщиха за създаването на прототип на вирус, предаващ се чрез микрофони и динамични компютри.

 
0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 22 Октомври 2019