„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

В близко бъдеще: квантова криптография

Публикувано от на в Статии
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5274
  • Абонирайте се
  • Печат

Дали няма да настъпят прекрасни времена, ако най-накрая интернет пространството  се отърве от  мошениците, за които това е поле за дейността им. И изведнъж те да станат добросъвестни земеделци например?

Разбира се, това е шега, но не изцяло, защото в работата по защита от не санкционирани хакерски атаки и прониквания се подготвя истински пробив. Така твърди екип изследователи от Бристол. Такъв безпрецедентен по степен на защита на информацията, може да бъде само криптографията, която представлява най-високо ниво за защита на информацията в днешно време. Тези методи в бъдеще, ще бъдат използвани и в обикновени мобилни устройства за връзка.

Квантовата криптография се основава на методите на квантовата механика, а носителя на информация се явяват такива физически обекти, като електрони и фотони. Особеното на този похват е шифроването на данни. Методът е абсолютно надежден и гарантира пълна конфиденциалност на предаваната информация.

 Технологиите се разработват вече повече от десетилетие и вече са внедрени в практиката. С квантово криптографски устройства вече са оборудвани сървърните помещения на Министерства на Отбраната и няколко крупни банки. И все пак, това не е евтино „удоволствие”, заемащо също така и огромна площ. Разбираемо е, че в днешни дни, целия този разкош е абсолютна частна собственост, недостъпна за простосмъртните обитатели на майката Земя.

Неотдавна се появи приятна новина: екип физици, водени от доктор Антони Ленг от Бристолския Център по Квантова Фотоника  (CQP) показаха, че радикално решение на тази задача е напълно възможно. И най-важнато е това, че то ще позволи достиженията на квантовата криптография да бъдат общодостъпни. В този случай се използва специален отптичен чип, монтиран в обикновено мобилно устройство. Методиката предполага действие на особен вид протокол, новост на разработващата компания, който позволява обмена на информацията да протича по квантови канали за връзка, а за носители на информацията се използват фотони. В основата на системата са интегрирани квантови микросхеми, които са разработени в университета в Бристол.

Ето какво казва доктор Антони Ленг:

Голямото внимание днес е насочено в областта на конфиденциалноста и защитата на информацията, и тяхното търсене е в областа на квантовата криптография. Точно тя е способна да даде абсолютна гаранция за надежност, базираща се на законите на физиката. Нашата работа е призвана да покаже, че възможностите на тази технология, не се ограничават с нейното използване само от крупни банки и корпорации, но също така, че ще е достъпна за широката общественост. Следващият етап е тестването на нашата система и създаване на тази основа на реални мрежови връзки.

Звучи въодушевено. Извода излиза сам на преден план: съвсем скоро следва да очакваме практическо внедряване на технологията, която ще донесе значително психологическо облекчение на всички нас – огромната армия ползватели на глобалната Мрежа и потребителите на всевъзможни онлайн услуги, спектъра на които все повече и повече се разширява. Собствениците на съвременните смарт устройства, с помощтта на които те правят покупки в интернет магазините и ползвателите на интернет банкирането, скоро ще могат да правят всичко това с утроена енергия и ентусиазъм. Защото законите на квантовата физика ще им осигурят фантастична защита от всякакви притеснения върху тяхната собственост.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Понеделник, 09 Декември 2019