„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Храненето – причина за депресия ли е?

Публикувано от на в Палеодиета
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5646
  • Абонирайте се
  • Печат

Здравословното хранене е способно да удължи живота на човека с много години. Храната е сроителния материал, който помага на организма да се обнови. Нервната система също.

Преди всичко, трябва да знаем, че депресията не е просто умора и спад на настроението на които периодично е подложен всеки човек.  В социалните мрежи се наблюдава разпространението на „модата” на депресията, особено сред младите момичета. Раздяла с любимия, скандали, невзети изпити – резултата е един: статус „аз съм в депресия”. Между другото – депресия е изцяло медицински термин. Това е истинска болест, която няма да премине от позвъняването на някой приятел или шопинг по магазините. Така че, не си поставяйте излишни диагнози, а помислете  как вашето униние да не ви доведе до истинска депресия.

Причината за това заболяване е вътрешно нарушение – дисбаланс на определени вещества в организма, необходими за нормалната дейност на нервната система.  Именно поради тази причина във време на хормонални нарушения или хормонални промени (например, в периода на половото съзряване) се появяват честите промени в настроението. В някои случаи е налична генетична предразположеност към такива нарушения. Също така те могат да се предизвикат и от стрес, понижен имунитет, нарушения в ендокринната система. Разбира се към такива последствия може да доведе и неправилното хранене, което нарушава работата на вътрешните органи. Освен това, недостига на определени витамини и аминокиселини води до хормонален дисбаланс.

Като правило, само по себе си храненето едва ли ще стане причина за това психическо заболяване. Поведението на човека, неговото занятие, начина на мислене и начина на живот – всички тези компоненти в равна степен способстват развитието на депресия.  Болестта при всеки човек се проявява по различен начин. При някои е достатъчно да променят режима си на хранене и да прекарват повече време на свеж въздух, а при други само приема на силни хормонални препарати е в състояние да подобри състоянието им.

Що се касае до профилактика на депресията, то в този случай храненето може да помогне. Приемайте продукти, богати на витамини. Изключително полезни са свежите плодове и зеленчуци. Синтеза на „хормона на щастието” – серотонин, се съдържа в бананите, фурмите, какаовите зърна. Не трябва да се забравя, че с любимите продукти не трябва да се злоупотребява. В диетата може да се въведат храни, съдържащи мастни киселини (риба, морски продукти). Полезни са чистите растителни масла. С белтъчните храни, трябва да се подхожда разумно, т.к. повишеното съдържание на белтъчини може да доведе до понижаване на изработването на хормони. Необходимо е да се отчитат индивидуалните особености на организма и изхождайки от тази база да подберете най-оптималната за вас диета. И разбира се, да не забравяме за физическата активност, разходките в парка, оптимизма и здравословния начин на живот.

Бел. на автора: В днешно време всички ние сме подложени на невероятен стрес. Световна криза, местна криза, криза в отношенията и така до безкрай. Медиите допълват този фон и нагнетяват допълнително напрежение у нас. Ако не можете да си позволите здрава храна, нямате здрав сън, поне позволете на тялото си чист въздух. И имате нашия сайт. Здравото тяло започва от здравите мисли и знанието!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 22 Октомври 2019