„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Джек Ма: Ако сте бедни на 35, Вие сте го заслужили

Публикувано от на в Бизнес приказки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4517
  • Абонирайте се
  • Печат

Превод на статията на Джек Ма
Оригинала на статията можете да намерите на  тази страница

 

49-годишният Джек Ма, основател на огромната китайска платформа за електронна търговия  Alibaba, заема заслужено място в световния списък на най-богатите хора със състояние от $12 милиарда. Ма е основател на b2b платформата през 1999 година с $60 хиляди в джоба си, а сега капитализацията на Alibaba Group (Alibaba.com, Taobao.com, Alipay.com и т.н.) надвишава $150 милиарда.

 

 

Вие сте бедни, защото сте лишени от амбиции.

 

 

 

 

 

Джек Ма: Преди да създам «Алибаба», аз поканих в своя дом 24 мои приятели, за да обсъдим дадената бизнес възможност. След двучасов разговор, всички те бяха зашеметени – длъжен съм да кажа, че в тези времена ми беше много сложно да изразявам ясно мислите си. Резултата беше такъв: 23 от 24 човека в стаята ми казаха да зарежа тази идея поради маса причини, например: «ти нищо не разбираш от интернет и най-главното – ти нямаш стартов капитал за започване на този проект» и т.н.

 

 

 

И само един приятел (той тогава работеше в банка) ми каза: «Ако искаш, направи го, пробвай. Ако не се получи така, както ти очакваш, винаги можеш да се върнеш към това с което си се занимавал по-рано».  Аз мислих цяла нощ и на утрото реших, че ще създам това, дори всичките ми 24 приятели да се изказват против моята идея.

 

 

 

 

 

 

 

 

В самото начало на създаването на «Алибаба», аз веднага се сблъсках със силно противостояние от страна на семейството и приятелите ми. Поглеждайки назад, аз осъзнах, че най-мощната движеща сила изобщо не беше моята увереност в интернета и неговия потенциал, а по-скоро, в това: «Не е важно, какво правим, успешна  ли е тази идея или не, самия опит вече се явява формула на успеха». Трябва да не спираш да опитваш, ако нещо не можеш да направиш, нали винаги можеш да се върнеш към това, с което си се занимавал по-рано.

 

 

 

 

 

Както е казал Томас Едуард Лоуренс – „Всички хора мечтаят, но не в равна степен. Този, който се потапя в тъмните дълбини на нощта, събуждайки се сутрин, разбира важността на тези мечтания. Но мечтателите на  деня са опасни хора, те могат да творят свойте мечти с отворени очи и да ги правят възможни.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джек Ма: Хората губят в живота поради 4 причини:
1. Те са слепи (късоръки) по отношение на възможностите.
2. Гледат на възможностите от високо.
3. Не им стига разбирането, не знаят.
4. Не могат да действат достатъчно бързо.


Вие сте бедни, защото нямате амбиции.

Под амбиции подразбирам, да живееш живота си с велики идеи; да имаш величествена цел в живота; да търсиш реализация.

 

В този свят има неща, които се считат недостижими, но няма такова нещо, което не е възможно да се направи. Дълбочината на амбицията определя потенциала на нашето бъдеще.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 22 Октомври 2019