„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Как да съставим текст „За компанията”

Публикувано от на в Бизнес приказки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4173
  • Абонирайте се
  • Печат

Минавало ли ви е през ума, че вашата компания е динамично развиващ се млад колектив от професионалисти? Навярно не това е била вашата мисъл, когато сте писали текста „За компанията”.

Признайте си, че сте спасявали планета в корпоративна мисия, писали сте цели на компанията и сте обещавали на служителите си хуманни идеали на човечеството по пътя на продажба на продукта на най-изгодната цена.

Не се разстройвайте, вие не сте сами в своите високи стремежи. Мнозина от вашите колеги и конкуренти също пишат за динамично развитие на професионалисти, затова вашата страница „За нас” не бие на очи. Казвате ли, че потребителите често избягват сайта, след като прочетат първите редове на текста? Тази статия ще поправи ситуацията. От нея вие ще научите, как правилно да пишете текст „За компанията”.

За какво на свой ред трябва да разказва страницата „За нас”

Мислите си, че текста „За нас”, е едва ли не единственото място на корпоративния сайт и в интернет като цяло, където можете да се хвалите, перчите, да пишете за собствените си достойнства, за добрите си качества? Та на кой са нужни, вашите качества. Всички тези „ние”, „нашата компания”, „загриженост”, „заспиваме и се събуждаме с мисълта за клиента” и всякакви там други неща – никой не го интересува. Да натякваш на клиента своят динамично-професионален отбор, особено, когато те за първи път попадат на твоя сайт. Те се интересуват от своя си бизнес, от своята изгода, решението на техните си задачи, от собствения си млад колектив.

Страницата „За компанията” не трябва да разказва за вашата компания. Посетителя трябва да намери тук информация за себе си, за своите интереси и потребности. Той трябва да узнае, как вие ще решите неговите проблеми и защо точно вие обезателно ще го направите. Създавайки страницата „За нас”, помнете: в края на краищата тя се казва „За вас”. За тях: любимите, желаните, щедрите, спестовните клиенти.

А сега малко за когнитивния дисонанс и шизофренията. Страницата „За компанията” трябва да разказва за вашата компания. Е, как без това? Не търсете тук противоречия и не бързайте да викате санитарите. Всичко е просто: на първо място страницата „За нас” трябва да разказва за клиента и неговите интереси, а след това, на второ място за вашия бизнес и динамичен професионализъм.

Как това е възможно на практика? Навярно сте написали нещо за креативния подход. Ето, включете креативност. На първо място говорете на клиента за него. Потребителя трябва да бъде фигура, а вие ще трябва да се задоволите с фона, да присъствате между редовете, да разказвате за себе си с дела, а не с думи. Спомняте ли си английската поговорка за джентълмените? Така наричат хората, които никога не употребяват думата „джентълмен”. Съхранете това в ума си: разказвайте за своята компания, говорейки за клиента и неговите нужди.

Последователен алгоритъм за създаване на текст „За нас” е описан по-долу. Но не го вземайте за догма. Вие можете да промените логиката на изложението и порядъка на смисловите блокове. Ако премахнете някои от пунктовете и добавите свои, нищо страшно няма да се случи. Достатъчно ще бъде да се придържате към принципите описани по-горе.

Как правилно да напишем текста „За компанията”

По горе казахме, че целта на страницата „За нас”, показва на клиента, че вие разбирате неговите потребности и можете да ги удовлетворите. За да постигнете тази цел, трябва да решите следващите задачи.

1. Покажете на клиента, че разбирате неговите нужди

Попадайки на страницата „За компанията”, посетителя трябва да види, че вие разбирате неговите потребности. Пробвайте следващите примери:

·         Започнете диалог с клиентите. Задавайте въпроси, обсъждайте най-разпространените варианти на отговори. Обръщайте се към посетителя, приветствайте го на страниците на сайта.

·         Демонстрирайте разбиране към потребностите на клиента. Например, разкажете история. Някога не сте имали дори табуретка вкъщи. Вие сте я направили самостоятелно и сте разбрали, че можете да подобрите живота на хората. От този момент вие произвеждате първокласни табуретки.

·         Отговорете на разпространените въпроси, възникващи у потребителите. Кажете няколко думи за изгодите на своя продукт.

 

2. Покажете, че можете да решите проблемите на клиентите си

Каквото и да се случи, на вас ви е необходимо да заинтригувате клиентите със своя продукт или бизнес. И все пак не бързайте да разказвате за себе си. Необходима ви е емпатия. Какво означава това на практика? Вие сте длъжни да убедите клиента, че без вас и вашия продукт, той не може да живее. Но го направете деликатно. Не парадирайте, не се перчете, не се правете на вярващ харизматик, носещ благата вест на хората, които теглят талигата/волската кола/ на пазара. Изпробвайте следващите препоръки:

·         Разкажете истории за успеха, свързани с вашия продукт.

·         Ненатрапчиво подчертайте уникалните качества на вашия продукт и обяснете изгодите, които ще получи потребителя.

·         Нарисувайте портрети на типичните клиенти, успешно използващи вашия продукт.

Обръщаме внимание още веднъж: на този етап вие сте длъжни да заинтересувате клиента със своя продукт или бизнес. И все пак в центъра на вниманието трябва да остане потребителя.

3. Потвърдете своята компетенция

Всеки нормален клиент винаги се съмнява. Задачата на бизнеса е да разсее тези съмнения. Това се потвърждава от всякакви социални доказателства: отзиви на потребители, дипломи, високи места в различни рейтинги, списък с имена на качествени клиенти.

Съблюдавайте главните принципи за създаване на текста „За компанията”: говорете за себе си, като държите в центъра на вниманието клиента и неговите интереси. Ето няколко идеи:

·         Заинтересувайте клиента с възможността да работи с компании, клиенти на които са Microsoft или Нефтохим.

·         Впечатлете потребителя с достъпност на продукта, създателя на който влиза в топ-5 на компаниите от бранша.

·         Покажете живи отзиви на известните ви клиенти.

·         Позовете се на изследвания и статистики.

4. Покажете себе си

Вашата задача е да покажете на потенциалните си клиенти, че те ще работят с живи хора, а не с безлични мениджъри, отличаващи се един от друг, само по номерата си. Възползвайте се от следващите идеи:

·         Покажете фотографии и биографии на сътрудниците си.

·         Публикувайте неформално видео и снимки с вашите сътрудници. Корпоративни празници, работен процес, непланирано блиц-интервю – всичко е подходящо.

·         Разкажете за своите възгледи и принципи. Само не се крийте зад сентенции от рода на „нашето кредо е ден и нощ да мислим за клиента”, По добре е да помолите ключовите си сътрудници да разкажат за своя поглед за бизнеса, музикалните си вкусове, литературните си предпочитания.

5. Продайте нещо

Как да използваме подписка на Email или вписване в група от социалните мрежи? След посещаване на страницата „За нас” ползвателя трябва да отнесе със себе си постоянен контакт с вашата компания. Изпробвайте такива идеи:

·         Предложете оформяне на подписка за получаване на безплатна книга.

·         Обещайте на всички постъпващи в социалните групи някакъв бонус.

·         Пробвайте да заинтересувате ползвателите с дискусия на вашия форум или в блог.

Вие научихте, каква не трябва да бъде страницата „За нас”

На клиентите ви, не са необходими скучни щампирани текстове, ласкателство, информация за вашата изключителност и неповторимост. Отървете се от тези глупости: разказвайте на потребителите, това, което те искат да чуят. Поставете посетителя в центъра на вниманието и създайте разказ за вашия бизнес около него. Съблюдавайки този принцип, вие ще можете да избирате всякакви форми на повествование и стил на изложение.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 19 Ноември 2019