„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Как развиха Dropbox

Публикувано от на в Бизнес приказки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7066
  • Абонирайте се
  • Печат

Откъс от книгата на Ерик Рис „Бизнес от нулата”. В нея се разказва за първите стъпки на популярното приложение Dropbox. В днешно време той се оценява на повече от милиард щатски долара.

Но в началото на стартирането му не вярвали нито бъдещите инвеститори, нито ползвателите. Било е възможно, Dropbox да претърпи пълен крах, ако Дрю Хюстън не е използвал трик, който му позволил да привлече за кратък период от време десетки хиляди нови ползватели.

Дрю Хюстън – президента на Dropbox, компания от Силиконовата долина, е разработил много удобен инструмент за обмен на файлове. Ако вие инсталирате това приложение, на работния екран на вашия компютър ще се появи папка Dropbox. Всичко, което вие преместите в тази папка, автомотично ще се зареди в приложението Dropbox, а след това мигновенно ще се прекопира на всички ваши компютри и устройства.

Основателите на компанията са програмисти, защото за създаването на такъв продукт е нужен опит и знания в сферата за разработване на тази иновативна до някъде технология. Например, приложението, трябва да е съвместимо с най-разнообразни компютърни платформи и операционни системи: Windows, Macintosh, iPhone, Android и т.н. Такава интеграция се създава на базово ниво на системите и изисква специализирано ноу-хау, за да може на ползвателите да им бъде удобно да работят с него. Едно от основните и конкурентни преимущества на Dropbox се състои в това, че тази програма работи невероятно незабелязано и гладко, и конкурентите до този момент не могат да създадат нещо подобно.

Не можем да назовем тези програмисти гении на маркетинга. Фактически нито един от членовете на екипа на Dropbox, до този момент не се бил занимавал с маркетинг. Те започнали да проучват мненията на различни известни рискови инвеститори, и всички очаквали, че проекта им ще следва стандартен модел на разработване на технологични проекти: просто направи това и клиентите сами ще дойдат. Но Dropbox постъпили по друг начин.

Паралелно с процеса на разработване на продукта решили да получат обратна връзка от ползвателите, за да изяснят, кое за тях е действително важно. В частност, на Dropbox им било нужно да тестват своя главен „скок на вярата”: ако ние можем да направим така, че хората да харесат нашата програма, дали те ще и дадат шанс? Донякъде те предполагали – и както се оказало, напълно обосновано, че хората често и не подозират за проблемите със синхронизацията на файловете. Но си заслужава веднъж да изпиташ върху себе си, какво озвачава отсъствието на такива проблеми. Тогава няма да можете да си представите, че би могло да бъде по друг начин.

Това не е въпрос, отговора на който можеш да получиш във фокус-група. Клиентите често сами не знаят какво точно искат, и по тази причина, когато им обяснили, как работи Dropbox, на тях им било трудно да разберат въобще за какво става дума. Хюстън разбрал това, от собствения си горчив опит, когато се опитал да привлече рисковия капитал. 

Всички потенциални инвеститори изказали едно и също становище: този сегмент на пазара е препълнен от съществуващи продукти, и нито един от тях не носи висок доход, а и самия проблем не е така важен. 

Дрю ги питал: „Вие самите пробвали ли сте, да използвате съществуващите продукти?” Ако те му отговаряли с „Да”, той ги питал отново: „Лесно ли Ви беше да ги използвате?” Почти винаги отговорът бил отрицателен. И така среща, след среща рисковите инвеститори не могли да разберат, в какво се заключава виждането на Дрю. Той бил уверен, че програмното обезпечение, което действа като „вълшебна пръчица”, ще се използва с удоволствие.

Проблема бил в това, че опитния образец не може да продемонстрира, как работи новата програма. Продукта се нуждаел от решение на сериозен технически проблем, и в него имало компонент на онлайн приложението, изискващо висока надежност и достъпност. За да не рискува и да загуби ценно време за разработка на продукт, който може да се окаже никому не потребен, Дрю намерил много прост изход: създал видеопрезентация.

Това била проста триминутна демонстрация за това, как работи новата технология. Но тя била предназначена за обществото на все още ранните последователи. В презентацията Дрю сам разказвал за продукта, а зрителите при това наблюдават екрана на своя компютър. Дрю описвал, как протичат процесите на синхронизация на файловете. Ползвателите виждали, как Дрю работи с мишката, изпълнявайки това действие. И изведнъж клиентите виждат, че файловете с които работи Дрю, са пълни със забавни връзки и шеги, популярни в обществото на ранните последователи. Дрю казва след това: „тази презентация привлече на нашия сайт десетки хиляди хора. Списъците на тези, които си поръчаха бета версията, почти мигновенно пораснаха от 5000 до 75000 човека. Ние бяхме щастливи! За случайния зрител видеопрезентацията на Dropbox с нищо не се отличава от обичайната демонстрация на продукт, но ние вплетохме в нея десетки „бисквитки – препратки и алюзии, като разчитахме на определена аудитория. Това бяха „тайните знаци”, предназначени специално за тази партия – и започна верижна реакция. След 24 часа, видеото имаше над 10 000 гледания”. 

Днес Dropbox – е една от най-популярните компании от Силиконовата долина и нейната стойност надвишава $1 млрд долара.

Бел.на автора: Статията е превод от руски език и не е авторска. В този раздел от сайта, ще публикуваме статии от цял свят, свързани с успеха на огромни за нашите размери компании. В тях нови и вече утвърдени предприемачи, могат да намерят решение за целите на собствения си бизнес. Без история, няма бъдеще! 

Утре, ще сме по-добри от вчера!

 

 
0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 19 Ноември 2019