„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Историята на Skype – целият свят общува

Публикувано от на в Бизнес приказки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4501
  • Абонирайте се
  • Печат

Вече повече от 10 години Skype успешно предоставя своя сервис на повече от 600 милиона потребители по целия свят, обединявайки поколения различни по възраст и интереси.

Как се е зародила световната революция в токущо развиващата се технология на социалните взаимодействия? На вашето внимание предоставямe кратката история на Skype.

 

KaZaA или как всичко започна

 

В действителност историята Skype започва през 2000-та година. В това време предприемач, швед по националност, инженер по образование Никлас Зенстрьом и Янус Фриис, датчанин, нямащ дори средно обазование – и двамата работници в шведската компания в сферата на телекомуникациите Tele2 – взели участие в развитие на развлекателен и новаторски проект  Everyday.com, който в това време имал всички шансове да завоюва популярност. С цел икономия, ръководителите на представителството на Tele2 в Eстония публикували във вестник обява за търсене на опитни висококвалифицирани програмисти с примамливата заплата от 300$ за ден работа.

На публикацията се отзовали Прийт Казесалу, Яан Таллинн и Ахти Хейнла – еднокурсници, приятели във FidoNet (любителска компютърна мрежа, построена по технология «от точки в точка»). През 90-те години пак от тях е била разработена игра за персонални компютри под името „Kosmonaut”, която получила относително неголям успех. Те основали собствена компания Blue Moon Interactive, а тяхната игра била на първо място по продажби, които се осъществили извън пределите на Естония. В началото тази игра им донесла сравнително добри печалби. Въпреки това през 2000 година компанията се разорила, а на момчетата се наложило да си търсят работа. Имайки базови основи по PHP, те били поканени на работа в Tele2. Техен ръководител по проекта Everyday.com станал друг естонец – Тойво Аннус.

Бързото пускане на проекта Everyday.com претърпял неуспех в комерчески план. Фриис и Зенстрьом решили да напуснат Tele2 и да се приберат в Амстердам, където започнали да обмислят идеи за собствен бизнес. Napster – сървис по обмен на файлове, имащи в този момент неимоверна популярност, а също така и редица съдебни искове от звукозаписни компании, ги подтикнали към създаването на аналогичен сървис. За да избегнат възможни претенции, те решили предварително да сключат договори със звукозаписни студия и кинокомпании. Така, през 2000 година, благодарение на всички тези естонски разработчици, в Талин се родило програмно обезпечение с името KaZaA.

Информацията за ползвателите и файловете се съхранявали на един централен сървър – това и бил главният недостатък на уязвимия Napster. KaZaA по принцип не се нуждаел от помощни сървъри за своята работа. В резулат на това KaZaA буквално след пускането си станал най-популярен с приложенията си за изтегляне.

За съжаление, Фриис и Зенстрьом все пак не могли да постигнат съгласие със звукозаписните лейбъли, които вече виждали в техния проект само пиратски характер. Разбира се, след последвалите безброй съдебни искове, естонските бизнесмени по никакъв начин не могли да се избавят от неспиращите преследвания. Накрая ситуацията стигнала до интензивно шифрована кореспонденция и постоянен контрол с цел пресичането на компромати. Американски юристи дори поискали от правовите институции на Естония да заведе съдебен процес срещу екипа на BlueMoon Interactive с цел да разбули деловите тайни на KaZaA. Първоначално получили отказ. Все пак скоро след това, екипа бил разследван. Въпреки това, не било повдигнато нито едно обвинение по адрес на естонците.

В края на краищата през 2001 годуина KaZaA била купена от компанията Sharman Networks, основана във Вануату, Австралия. След известно време, някъде през 2006 година, Фриис и Зенстрьом отново заплатили на най-големите звукозаписни лейбъли, в това число такива, като Universal, Sony, Warner Music, около 100 милиона долара с условие да съгласуват и закрият заведените искове за авторски права.

Историята Skype – начало на революцията

В това време най-ценната част KaZaA, а именно P2P технологията Global Index, била своевременно патентована от деловите шведи. Заради това те регистрирали компания под название Joltid в офшорната област Британски Вирджински острови с присвоени всички права за тази технология. По такъв начин, те защитили себе си от възможни в последствие съдебни преследвания от различни лейбъли, като използвали и името на Sharman Networks. Така вече никой не можел да възпрепятства прилагането на тази нова технология в приложенията.

Фриис и Зенстрьом, измислили нова идея да разработят програмно обезпечение, осъществяващо предаване на глас от един персонален компютър с достъп в глобалната мрежа Интернет към друг, освен това и абсолютно безплатно. Имали изцяло работеща Peer-To-Peer технология Global Index, за която било необходимо само да приложат цифровизация на речевата информация.

Естественно, над проекта започнала работа същата тази естонска група новатори, щаб-квартирата на които дълго време била разположена в Талин. През 2003 година излязла алфа-версията на революционния Skype, която изпитвали 20 специалисти по тестване на програмното обезпечение. Първоначално названието на приложението се състояло от две думи – «sky» (англ. небе) и «peer» (англ. равноправие), но при регистрацията името «Skyper», като домейн skyper.com било недостъпно, защото било заето, и поради тази причина, шведите решили да премахнат един символ и така те създали революцията «Skype».

В началото си приложението получавало много критики и негативни отзиви, на първо място във връзка с незадоволителното качество на предаване на звука. Но поради факта, че приложението било напълно безплатно и давало достъпна възможност на хората да общуват от различни места по цял свят, принудил потребителите да погледнат монетата от другата и страна. След известен период от време в този проект се включил и инвестирал небезизвестния венчърен капиталист Уилям Дрейпър, чиито милиони с времето са се преумножили в няколко стотици, а може би и хиляди пъти.

На 29 август 2003 година била представена първата стабилна версия на Skype. Компанията била регистрирана в Люксембург, в държава, която предоставя относителна защита в дейността на юридическите лица на територията и. Повече от 10000 души се включили в Skype, още в първия ден на неговото представяне.

Несбъдналата се интеграция Skype и eBay

Благодарение на опита, получен при работата над проекта KaZaA, основателите на Skype решили от самото начало да разработят програмен продукт със защита от неканено „прослушване”. Абсолютно всички сесии, при свързване са подлагани на усилено шифроване на гласовите данни, а неговата уникална децентрализирана P2P-архитектура с възможност за предоставяне на предаване на речева информация директно между двама събеседници, или чрез Skype-Supernode – супервъзел, играещ ролята на посредник. По такъв начин, Skype е съумял да съхрани маршрутите на установяване на връзката чрез компютри на други ползвантели на приложението. Тази особеност позволява на ползвателите с компютри които са със защитна стена (междумрежов екран) с прилагането на NAT (от англ. Network Address Translation – „преобразуване на мрежови адреси”) да звънят един на друг заобикаляйки през защитни механизми. Понякога в супервъзлите, функция изпълнявана от супер мощни компютри, се създава прекомерно натоварване на дъната, а от там и на интернет канала на ползвателите. Единственият централизиран елемент от обслужването на Skype се представлява от идентификационен сървър, който изпълнява функция на съхранение на данните от отчетените записи на ползвателите, а също така и съхранява базата данни за осъществените контакти. Централният сървър е бил необходим единствено за установяване на връзката, след това в процеса на разговора неговото участие изцяло се прекратява.

Имало време, когато Skype придобил популярност сред нападателите на различно ниво, благодарение на отсъстващата възможност за подслушване и детерминиране на местоположението на неговите ползватели. По късно с внедряването на предплатените услуги, посредством услугите на Skype, нахитрелите дори завели дела за „пране” на пари. По тази причина силовите и правови структури от повечето страни по света, а също така и компании в сферата на телекомуникациите буквално засипали главните офиси на Skype в Люксембург и Лондон със съдебни искове и различни претенции. Повечето от тях били изхвърлени на „боклука” от опитните юристи на компанията.

Без съмнение, подобна възможност им се удала поради регистрацията на компанията в Люксембург, но, без оглед на този факт, шведите Фриис и Зенстрьом, започнали да акцентират върху юридическата защита на своя проект, като се стараели да легализират от всички страни компанията си на база на горчивия опит който вече имали с KaZaA. Например, компанията не е регистрирана като далекосъобщителен оператор: съгласно документите, Skype се явява провайдер за електронни услуги, подобно на обслужването от e-mail.

Като цяло Skype не носи характеристиките на Бизнес-проект в областта на високите технологии. Цените на платените услуги са били установени без провеждането на какъв да е маркетингов анализ. За да получиш работа в компанията е било достатъчно да издържиш обикновен тест, а разходите на действащите сътрудници, размера им и сроковете за растеж никога не са били фиксирани.

По това време, количеството на съдебните искове заведени по отношение на Skype, са се увеличавали неспирно, а крупните корпорации като Google, Microsoft и Yahoo – постоянно са информирали света за намерението си да започнат да развиват подобен проект в обозримото бъдеще. През 2005 год. Фриис и Зенстрьом получили предложение за покупка на проекта Skype от огромния интернет продавач eBay, сделка която се състояла през месец септември същата година. Така eBay предложил безпрецедентните 2,6 милиарда долара, което се явява най-скъпо струващата покупка в историята на компанията. Шведите се събудили милиардери, а екипа разработчици – милионери.

Създало се впечатление, че eBay така и не разбрали, че точно те са придобили, и най-интересното било – с каква цел. Skype в ръцете на eBay породил повече проблеми, отколкото ползи. В резултат, няколко години по-късно, през 2009 година било решено да бъде разделена, първоначално придобитата обединена компания и да се осъществи продажба на Skype. В този момент с предложение за покупка се появили същите Фриис и Зенстрьом, които все още притежавали правата върху патентованите технологии, прилагани в Skype и принадлежащи на офшорната Joltid. eBay притежавал само лиценз за право на ползване. 65% от компанията били продадени на инвестиционен фонд Andreessen Horowitz, който заедно с eBay трябвало да се съдят с Joltid за незаконно използване на тяхната технология. На 6 ноември 2009 година все пак било постигнати мирно споразумение, според което Зенстрьом и Фриис прекратили съдебните искове и предали правата на своята интелектуална собственост. Срещу това шведите получили 14% от акциите на Skype.

Skype – ерата на Microsoft

През 2010 год. Skype се приготвя да излезе на фондовата борса и да реализира IPO, но нещата се отлагат. Компанията води преговори за своята продажба с такива крупни играчи, като Facebook, Google и Cisco Systems. Като резултат през април 2011 год., била постигната договореност с корпорация Microsoft, която платила 8,5 милиарда долара за придобиването на Skype. Предприемчивите Зенстрьом и Фриис отново се обогатили за сметка на своето потомство. След приключване на сделката било създадено подразделение Microsoft Skype Division, целта на което се явява развитието на Skype като отделен отдел, докато не е интегриран с останалите проекти Microsoft.

От този момент, Skype започва да се контролира от американски компании. Кардинално се променя политиката на предоставяните услуги, както и плана за защитеност и конфиденциалност. До 2008 год., не е бил регистриран нито един случай на „подслушване”, което особено е тревожило службите за безопастност от различни държави, изразявали претенции по този повод. Още по времето на собственост на Skype от компанията eBay е бил пуснат секретен проект под името Project Chess, над който са работили не по-малко от десетки сътрудници на компанията. Проекта е бил насочен към изучаване на юридическите и технически методи за прихващане на информация с последващата и препратка към силови структури. Във времето в пресата започва да се разпространява непотвърдена информация за използване на програмни решения за прихващане на данни от Skype. След поглъщането на Skype от американския гигант, всички функции на супервъзлите започват да се изпълняват от сървърите на Microsoft. Разобличения, извършени от бившия сътрудник на АНБ, Едуард Сноудън, потвърждават факта, че времето на пълна конфиденциалност на частните информационни канали вече клони към нула. Освен това, системата за мигновени съобщения на Skype вече се обработва на тези, същите сървъри на Microsoft.

Също така, Microsoft официално въвежда изменения в условията на ползване на Skype, които предполагат разрешение за достъп до шифровани данни на собственика на мрежата (Microsoft), неговите сътрудници, а също и присъединени дъщерни компании. Към това се прибавя и изменението в условията, описсващо възможностите за прихващане и обработка, както на текстови, така и на гласови данни.

Какво още?

В днешно време проекта продължава да развива единствено Прийт Казесалу, който е един от основателите на Skype. След придобиването на приложението от компанията eBay, Тойво Аннус решава да напусне заеманата от него длъжност. Малко повече там поработили Яан Талин и Ахти Хейнла, които в сегашния момент се занимават с различни инвестиционни проекти. Зенстрьом и Фриис, спечелили пълно право да почиват на лаврите си, днес се занимават с благотворителност.

Бел. на автора: Статията е в превод от руски език и не е авторска. За повечето читатели, това са просто факти, за нещо толкова голямо като Skape. Обръщам внимание на няколко факта, може би полезни за международен крупен бизнес, който вярвам, че някога и България ще има. Първо, създателите на този гигант, въобще не са били с титли от различни университети. Те просто са правили това, което са обичали да правят. Дали са нещо на света и това им е донесло завидни доходи. Още една подробност - когато един бизнес стане огромен и се разпростре в световен мащаб, спомняйте си тази приказка. Тя ще ви отведе на сигурно място, със сигурни закони и ще защити собствения ви бизнес.

За бъдещите поколения - Увереност и знание!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Понеделник, 18 Ноември 2019