„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Превод на статията на Джек Ма
Оригинала на статията можете да намерите на  тази страница

 

49-годишният Джек Ма, основател на огромната китайска платформа за електронна търговия  Alibaba, заема заслужено място в световния списък на най-богатите хора със състояние от $12 милиарда. Ма е основател на b2b платформата през 1999 година с $60 хиляди в джоба си, а сега капитализацията на Alibaba Group (Alibaba.com, Taobao.com, Alipay.com и т.н.) надвишава $150 милиарда.

...
Посещения: 4853
0

Минавало ли ви е през ума, че вашата компания е динамично развиващ се млад колектив от професионалисти? Навярно не това е била вашата мисъл, когато сте писали текста „За компанията”.

Признайте си, че сте спасявали планета в корпоративна мисия, писали сте цели на компанията и сте обещавали на служителите си хуманни идеали на човечеството по пътя на продажба на продукта на най-изгодната цена.

Не се разстройвайте, вие не сте сами в своите високи стремежи. Мнозина от вашите колеги и конкуренти също пишат за динамично развитие на професионалисти, затова вашата страница „За нас” не бие на очи. Казвате ли, че потребителите често избягват сайта, след като прочетат първите редове на текста? Тази статия ще поправи ситуацията. От нея вие ще научите, как правилно да пишете текст „За компанията”.

За какво на свой ред трябва да разказва страницата „За нас”

Мислите си, че текста „За нас”, е едва ли не единственото място на корпоративния сайт и в интернет като цяло, където можете да се хвалите, перчите, да пишете за собствените си достойнства, за добрите си качества? Та на кой са нужни, вашите качества. Всички тези „ние”, „нашата компания”, „загриженост”, „заспиваме и се събуждаме с мисълта за клиента” и всякакви там други неща – никой не го интересува. Да натякваш на клиента своят динамично-професионален отбор, особено, когато те за първи път попадат на твоя сайт. Те се интересуват от своя си бизнес, от своята изгода, решението на техните си задачи, от собствения си млад колектив.

...
Посещения: 4343
0

Публикувано от на в Бизнес приказки

Откъс от книгата на Ерик Рис „Бизнес от нулата”. В нея се разказва за първите стъпки на популярното приложение Dropbox. В днешно време той се оценява на повече от милиард щатски долара.

Но в началото на стартирането му не вярвали нито бъдещите инвеститори, нито ползвателите. Било е възможно, Dropbox да претърпи пълен крах, ако Дрю Хюстън не е използвал трик, който му позволил да привлече за кратък период от време десетки хиляди нови ползватели.

Дрю Хюстън – президента на Dropbox, компания от Силиконовата долина, е разработил много удобен инструмент за обмен на файлове. Ако вие инсталирате това приложение, на работния екран на вашия компютър ще се появи папка Dropbox. Всичко, което вие преместите в тази папка, автомотично ще се зареди в приложението Dropbox, а след това мигновенно ще се прекопира на всички ваши компютри и устройства.

Основателите на компанията са програмисти, защото за създаването на такъв продукт е нужен опит и знания в сферата за разработване на тази иновативна до някъде технология. Например, приложението, трябва да е съвместимо с най-разнообразни компютърни платформи и операционни системи: Windows, Macintosh, iPhone, Android и т.н. Такава интеграция се създава на базово ниво на системите и изисква специализирано ноу-хау, за да може на ползвателите да им бъде удобно да работят с него. Едно от основните и конкурентни преимущества на Dropbox се състои в това, че тази програма работи невероятно незабелязано и гладко, и конкурентите до този момент не могат да създадат нещо подобно.

...
Посещения: 7250
0

Вече повече от 10 години Skype успешно предоставя своя сервис на повече от 600 милиона потребители по целия свят, обединявайки поколения различни по възраст и интереси.

Как се е зародила световната революция в токущо развиващата се технология на социалните взаимодействия? На вашето внимание предоставямe кратката история на Skype.

 

KaZaA или как всичко започна

 

В действителност историята Skype започва през 2000-та година. В това време предприемач, швед по националност, инженер по образование Никлас Зенстрьом и Янус Фриис, датчанин, нямащ дори средно обазование – и двамата работници в шведската компания в сферата на телекомуникациите Tele2 – взели участие в развитие на развлекателен и новаторски проект  Everyday.com, който в това време имал всички шансове да завоюва популярност. С цел икономия, ръководителите на представителството на Tele2 в Eстония публикували във вестник обява за търсене на опитни висококвалифицирани програмисти с примамливата заплата от 300$ за ден работа.

...
Посещения: 4673
0

Публикувано от на в Бизнес приказки

Интернет-магазините губят огромно количество клиенти още на етап оформяне на поръчката. Погледнете, какво може да се направи, за да можете значително да повишите покупките от клиенти на етап оформяне на поръчката.

1. Проведете и тествайте хипотези

Преди да направите подобрения, помислете, от какви инструменти, каква полза вие ще можете да получите. Например, когато пред агентската кантора bSimple, стояла задачата да увеличат продажбите на интернет-магазина за футболни стоки I-kiki с 30 процента, те съставили такъв списък с хипотези:

  • импулсивните предложения, увиличават продажбите с 10%,

  • правилните продажби повишават продажбите с 5%,

  • мотивираното споделяне носи ефективност 20%,

    ...
Посещения: 7034
0