„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

ПРИНЦИПА „ДОМАТ”

Публикувано от на в Статии
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7321
  • Абонирайте се
  • Печат

Принципа „домат” (Pomodoro), символично е сходен с работата на кухненския таймер, разработен от италиянският студент Франческо Черило като „лекарство” за изцеление от прокрастинацията.

 

Прокрастинацията е модерната дума за отлагане на сложната и неприятна работа.

Организацията на времето и повишаване на ефективността на неговото използване се свежда до простото правило: двадесет и пет минути съсредоточена работа с последваща петминутна почивка. Това условие се повтаря в процеса на работа до този момент, докато работата не е окончателно завършена. Принципа на „домата” е временен ритъм в напрегната дейност, достатъчен за предотвратяване на умората и в същото време за активно протичане на мисловния процес и получаване на удовлетворителен резултат. След пълно потапяне в работния процес за 25 минути, дори да не сте я завършили, ще можете да се отпуснете.

На 5-тата до 8-та минута мозъка превключва за почивка и осмисляне на възприетата информация. Такава е неговата природа. Да се възползваме от това. Както в училище, петминутната промяна се използва от малките възпитаници по предназначение. По същия начин и вие се възползвайте от собствения си тайм-аут в зависимост от потребностите на организма: походете, за да си раздвижите краката, направете няколко полезни упражнения за тялото или за очите, подишайте свеж въздух на отворен прозорец.

Съществува изследване на учени от Нижгородският Университет Н.И. Лобачевски, върху поведението в средите на местните студенти, с изводи за това, че мозъка почива на 5-8 минута след 8 до 15 минути интензивна работа. Изследванията са били свързани със слуховото възприятие на лекционния материал от студентите. Структурата на лекциите е трябвало да бъде такава, че най-ценния материал да се представя в първите 8-15 минути от лекцията. Темата се разпределя по минути и се чете с отработен ритъм, без ненужни спирания. След 8-15 минути, когато мозъка на студентите се изключва, преподавателя може, чрез възприетите си индивидуални способи, да провери настроението на студентската аудитория за работа и нивото на усвоения вече материал. Системата за лекторско четене има своите корени в изучаването на ораторско изкуство от най-добрите юристи и адвокати. На основата на тази практика е прието времето за представяне на защитен материал в различни факултети да бъде сведено до: курсова работа - 3 минути, дипломна работа – 5минути, Кандидатска дисертация – 8 минути. Трябвало е работите да са изготвени, а представянето да има следния характер: „За думите да е тясно, а за мислите просторно”.

 

След четирите 25-минутни работни отрязъци на принципа  „домат”, в тайм мениджмънта се предвижда 15 до 30 минутна „голяма почивка”. Изследванията на няколко университета също не изключват такава, т.к. два часа усилена работа предизвикват умора и съответно огромна потребност от почивка и попълване на жизнените сили. Това време е най-подходящо за малка закуска и кратка почивка. 20-минутната пауза активизира функцията на мозъка за творческо мислене.

Техника на принципа „домат”

Всеки човек, отлагащ във времето работата за крайния срок, рискува собственото си здраве. Прокрастинацията с нейните незавършени дела, може да бъде причина за много заболявания, в това число нарушения в кръвното налягане, поява на лицето на чувство за вина и неувереност, както е казано в поговорката: „Каквото правиш със сърцето, това ще изпишеш и на лицето!”. И като краен резултат, забавата е причина за пропуснати шансове и възможности. Изследвания на учени, показват, че прокрастинацията не е вродено заболяване, а е придобито. Поради тази причина то може да се лекува. Принципа „домат”, редуващ усилие в работата с ритмичен отдих е един от начините за борба с този социален недъг.

Важно значение в „доматения” тайм-мениджмънт се състои в това, че в края на деня, може да се пресметне количеството на неговите „плодове”. Вие ще видите, колко „домата” са необходими за дейност от определен тип. С отчетеното време, можете да се научите да прогнозирате времевите загуби за реализация на дадена работа и решение на задачата, ясно осъзнавайки, трябва ли да се захващате с определени проекти и ако се заемете с тях, то в какъв обем трябва да са.

Първият „домат” се използва за планиране на работата за деня. Обмисляме и съставяме списък със задачите. За всяка задача, определяме необходимите, по наше предположение, количества „домати”. Ако „плодовете” са достатъчно много, разпределяме работата на части. Не забравяйте, че техниката Pomodoro – е 25 минути непрекъснато работно време. Нищо не трябва да пречи на неговото изпълнение и това задължително трябва да се отчита при планирането. Желателно е да разполагате с механичен таймер. Това може да е камбанка, звънец или друго пособие. След като чуете заветния звънец, поставете отметка или тикче и наистина си отдъхнете за 5 минути. Ако работата не е завършена и не са стигнали няколко минути до завършването и, пробвайте да не продължавате. Пробвайте, но все пак това е въпрос на индивидуален подход. Ако се дължи на вдъхновение, породено от труда и го прекъснете със някакъв звън, ще бъде равносилно на прекъсване на бременност или... (досещате се сами, на какво). Ако задачата е изпълнена по-рано от определения срок, обмислете това и следващия път отчетете този факт. Дребните задачи, обединявайте в един „домат”. По-точно казано от 25-минути направете кетчуп-асорти.

 

Ето, че плана е готов. Ако при неговото изпълнение ви безпокоят мисли не по темата, бързо ги запишете и се върнете към работния процес. Отделете им внимание през времето на почивката. Не се разстройвайте от първоначалните неуспехи и непродуктивността в работата. Продължавайте да усвоявате „доматената” техника. Един месец обучение ще ви позволи да наберете 10-12 „домата” без да се замисляте. Нормата за ден е 16 „домата” или 8 часов работен ден. Недоброто изпълнение на заданието е за сметка на „почивките”. Високата производителност при реализацията на замисления план е възможна само при отработване на собствения си ритъм с цикли: работен процес плюс отдих.

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 18 Август 2019