„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Тренинг за повишаване на самоувереността

Публикувано от на в Тренинг
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10550
  • Абонирайте се
  • Печат

Ако пресметнете, колко от загубите в живота Ви се дължат на простата нерешителност, ще се ужасите. Съмненията изгарят всичко – пари, енергия, любов, успех. Остават само съжаления.


Условно можем да разделим повишаването на увереността в себе си на вътрешна и външна. Вътрешната увереност зависи от нашите вътрешни реакции, мисли, усещания и емоции. Външното повишаване на увереността се състои от работа върху осанката, гласа, възгледите и др..

Трябва да отбележа, че от тук нататък някои от статиите, които ще предлагам са изцяло насочени към практически занимания. Те ще са основа на по-нататъшната ни работа. Тези от Вас, които смятат, че практически усилия няма да са им нужни, могат да преустановят четенето по-нататък. Интернет предлага много и изключително забавни страници.

Този сайт е за хора, които искат да се придвижат бавно, но сигурно към собствения си успех. Мотото на сайта е „Мисли, действай, богатей”. Ще се спра по-подробно на всяка от думите.

Богатей! – това е целта. Някои споделят с мен, че богатството не е тяхна цел, те са духовни хора. Стига глупости, кой може да е духовен на празен стомах? Този, който се моли? Или този който е болен и няма средства за операция. Та той само иска, а какво може да даде, какво дава на света, на България, на хората? Нали за да се помолиш, преди това трябва да си дал.

Мисли! - Разликата между бедния и богатия е в мисленето. Не можем да станем капиталисти със социалистическото си мислене. Библията казва – Най-напред обичай себе си – първо ниво на обич. След това казва – Обичай ближния си – второ ниво на обич. И третото ниво на обич е – Обичай НЕ ближния си. Не е грешка – Капиталиста обича не ближния си. Той създава стойност, която радва другите, те искат да я имат, а той им я предоставя. Погледнете смартфоните, колите, бижутата, парфюмите и така до безкрай. 

Действай! – Сър Ричард Брансън има една забележителна книга – „По дяволите, стани и го направи!”. Искам и аз да Ви го кажа. Без тази последна думичка, нищо от казаното дотук не би имало смисъл. На думи е просто, но аз зная и колко е трудно. Да действаш, означава да променяш себе си. Да се лекуваш сам. Ако имаш рак и ти кажат, трябва да се изреже, за да си жив. Ти се съгласяваш, но друг те реже. Тук със собствените си ръце ще трябва да се оперираш, да късаш живо месо от собственото си тяло. Малцина са тези, които ще издържат. Но в света има 130 хиляди богати люде, които са го направили. Само те са могли да платят тази сурова цена.

Тези редове са за новите смели и търсещи хиляди българи у нас и по света, които искат и ще се научат как се къса с отживялото. Света се глобализира, препуска диво. Каквото и да знаеш днес, утре вече не е актуално. Образованието изостава. 21 век Е! Века на информацията. Който притежава информацията е победител. Останалите?!? - не ми се мисли за тях. Те сами трябва да поискат да знаят.

След този увод пристъпваме към работа.

Необходими са Ви лист хартия и химикал.

Ще направим няколко упражнения за повишаване на вътрешната и външната увереност в себе си. Защо точно с тези упражнения започваме? Мнозина смятат, че те и без това са достатъчно уверени в себе си. В моята практика съм срещала достатъчно успяли хора, които са се проваляли в една или друга своя дейност, защото не са имали вяра в себе си или са били прекалено самоуверени без покритие.

Давам пример: Млад господин, започва собствен бизнес. Млад, красив, харизматичен. В преговорите с търговци се справя отлично. Работата с персонала зацикля, правят опити да го манипулират. Облеклото на мениджъра е в прекалено спортно-небрежен стил. Прикрива някаква своя неувереност. Може би не харесва тялото си, смята, че го гледат безпричинно. А той се крие чрез облеклото. Останалите го възприемат несериозно. Няма авторитет пред подчинените. С такъв стил и Бил Гейтс да си, все същото ще е отношението. Следващата крачка е да започнеш да обвиняваш всички и всичко. Другите са виновни. Бизнеса търпи загуби. И всичко се срива, поради няколко свързани ситуации, които са допуснати волно или неволно. В момента в който чуя, че някой за нещо е виновен, точно зная кой е наистина виновен. Увереността, че можеш, че е по силите ти - се култивира. Колко ваши познати, не могат да започнат работа, поради простата причина, че не могат да представят, това което могат. А защо? Защото не знаят. Незнанието не е оправдание! Незнанието е присъда! То може да ви съкруши, да ви доведе до фалит, депресия, болести, нервни кризи.


 

Повишаване на вътрешната ни увереност

Спомнете си, когато сте били много уверени в себе си и предизвикайте усещанията, които сте изпитвали в този момент. Повторете упражнението още веднъж. Опитайте се, да съедините това усещане за увереност с една единствена мисъл от тази ситуация. За да се облекчи работата ви, напишете списък със ситуации в които сте били уверени и го четете често, всеки ден. Дори го носете със себе си. Докато пътувате, или чакате някъде, измъкнете листчето и четете. Можете да го напишете и на телефона си. Така ще имате постоянен достъп до мощен ресурс за увереност в себе си. С един поглед във всеки момент ще имате повод да повишите увереността си.

Продължаваме предходното упражнение. За повишаване на увереността в себе си ще трябва да запишете на друг лист хартия своите достижения. Не е необходимо да вземате за база моментите си на увереност. Вие сте достигнали нещо и без това лично качество, но е важно да осъзнаете, че всяко постигане на някакъв успех, може и трябва да доведе до засилване на вашата увереност и самооценка. Достиженията на всеки човек са множество. Не пропускайте и най-малкото, което сте извършили сами. НАПИШЕТЕ ГИ! Периодично се връщайте на този списък и го прочитайте отново. Опитайте се да го запомните.

Примери: Купили сте си автомобил на старо дори, отворили сте магазин, назначили сте човек на работа, помогнали сте на някой да започне работа, сглобили сте мебел, издържали сте изпит, взели сте сертификат за нещо, сменили сте крушка вкъщи, боядисали сте стена, продали сте стара вещ на някого, говорили сте с някой известен човек, помогнали сте на някого, върнали сте заем, построили сте нещо, сменили сте кран или душ в банята – мога да изреждам с дни. Всеки път, когато преглеждате своите достижения, ще се зареждате с енергия за действия и мощна увереност в себе си. Упражнението не е никак сложно, дори е приятно, а да не говорим колко полезно е за всеки. То е задължително, само ако желаете да се развивате и да вървите с нас към по-сериозни успехи. Нататък става все по-сложно и ще се изисква търпение и упоритост.  

Представете си увереността като облак, който ви обгръща. Този тренинг ще повиши усещането за увереност и ще способства за нейното укрепване. Просто седнете, затворете очи и се отпуснете. Направете няколко бавни вдишвания и издишвания. Със затворени очи си помислете за цвета на увереността. Усетете с тялото си вибрации, тръпки, настръхване, топлина, студенина. Въобще някакво усещане. Може да не се получи от първия път, но с времето ще можете да изпитвате такива емоции. Позволете на този цвят да ви обгърне изцяло. Нека този цвят запълни всичко около вас. Започнете да вдишвате този облак на увереността. Нека чувството за спокойствие, ви носи доверие с всяко вдишване и издишване.  Сега почувствайте своята увереност. Как тя прониква във вас, как тя изпълва вашето тяло. Изцяло. Упражнението отново е бързо и лесно. То е мега ефективно, за повишаване на увереността в себе си.


 

Следва тренинг за повишаване на външната самоувереност.

Повишаване на външната ни увереност

Научете се да гледате в очите всеки човек, без да отмествате погледа си. Правете това упражнение постоянно и настойчиво. Постепенно увеличавайте времето за гледане в очите. Първоначално го правете с вашите познати, след това с хора, с които общувате на по-голяма дистанция. Пример: с продавача от кварталната бакалия, малко познати ваши колеги или приятели, които виждате по-рядко. Трябва да знаете, че директния поглед в очите на другия е много силен признак на увереност. Той може да бъде изтълкуван от непознатите ви хора като агресивно поведение. Нормата за гледане „очи в очи” трябва да бъде от 30% до 60% от общото време на общуване. Само при вместване в тази норма, ще имате действителен признак за увереността в себе си. Не се взирайте, като побъркани в някого, с широко разтворени очи и полуотворени устни. Ще постигнете обратен ефект, най-много да ви помислят за болни или не на себе си. Спазвайте правилата и не прекалявайте, само така ще бъдете привлекателни и твърдо уверени в очите на обкръжаващите ви хора.

Излезте на улицата и се запознайте с човек от противоположен пол. Поне един път на ден. Ще са необходими няколко часа настройка, в това число и на духа ви, за да се справи с тази задача. Трябва да отбележа, че тази задача не е лека. Тя ще поизпоти някои от вас. Ето няколко повода за разговор между непознати: попитайте някого дали скоро се очаква да пристигне автобуса, влака, метрото; възхитете се от някой домашен любимец и попитайте как го отглеждат, или за името му; заговорете някого за това къде най-близко продават талони от лотарията; на бензиностанция поговорете с обслужващия за собствения си автомобил, споделете някои от неволите си и т.н.

Изпейте песен високо и пред по-голямо количество хора. Това упражнение си го бива. За да смекчите изявата си и да успокоите нервите си, отидете на заведение с приятели. Поръчайте си ваша любима песен. Всеки от нас има такава. Предупредете познатите си, че ви се пее, че няма да е много добре, но нещо ви напира отвътре. Когато започне песента, затворете очи и с цяло гърло пейте от сърце. Уверявам ви, и те ще са изненадани, но не и разочаровани от вашето пеене. Всяко чудо за три дни, както е казал поета. А вие, ще сте изненадани, колко лесно и приятно е това занимание.

Излезте на улицата и се опитайте да изкарате за половин час, колкото се може повече пари. Изглежда просто, но аз смятам, че е по-сложно от това да пееш песни. Има лек и за това упражнение. Сега е месец Март, празници колкото искаш. Вземете няколко мартенички например, и се опитайте да ги продадете. Или купете три, четири букетчета цветя и ги продайте за осми март. Ако не ви се получи, просто ги подарете. Важно е да опитате. Количеството ще е малко, но пък можете да кажете на купувачите, че само тези са ви останали, не биха ли желали да ги вземат на изгодна цена. Направите ли го – вие можете да станете най-добрия търговец на света. Уверени, бъдете уверени в себе си. Не е трудно, там където сме тръгнали, тези умения ще са ни жизнено необходими. Продадете ли малкото, никой не може да ви спре да продадете голямото.

В заключение ще кажа, че всяко публично действие, излизащо от рамките на общоприетото, ще увеличи вашата самоувереност многократно, особено при постоянно повторение. Дори опитните парашутисти казват, че е достатъчно да скачаш с парашут всеки ден. Но ако пропуснеш и се забавиш във времето между два скока, започваш да се друсаш и трепереш. Затова се занимавайте със собствената си увереност постоянно. Правете един път на ден някоя от посочените задачи и бързо ще станете господар или господарка на собствената си увереност.

Този тренинг е само част от поредица упражнения за самооценка, самоконтрол, самодисциплина и подобни. Те са част от действието, за което говорих в началото. Посредством тях и различни други техники, ще се опитам да помогна на желаещите да излязат от зоната си на комфорт, да направят нещо за себе си. Да заложат фундамента, върху който ще надграждаме заедно пътя на успеха. Нищо не е трудно, ако знаеш как. За всяко дете, след като се роди, са му необходими грижи и обич - близо година. След това го водят за ръка, докато се научи. Аз протягам моята ръка, за тези които искат да се научат.

 

Вярвам в България и нейните синове и дъщери!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Понеделник, 18 Ноември 2019