„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Образование или делови похват?

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5452
  • Абонирайте се
  • Печат

Днес всеки втори е мениджър или юрист по образование. Защо толкова малко хора, достигат успех в своята работа и между тях почти няма юристи или икономисти?

Света на бизнеса е сложно

и постоянно променящо се пространство на идеи, нови практики и методи за постигане на успех. Само някоя нова бизнес концепция да попадне в учебник, тя веднага губи актуалността си, защото новите практики я избутват от този свят. Ето защо бизнес образованието има все по-малко значение. Но не е същото с деловите качества – постоянство, увереност и дисциплина. Погл

еднете всеки списък с важните качества на успешния предприемач и едва ли ще намерите да е упоменато за образование в областта на бизнеса или за подобна научна степен.

Защо образованието в областта на бизнеса рядко се смята за основа на успеха? По скоро то има относително значение в сравнение с други качества и черти на характера. Спомнете си за неимоверното количество хора, оставили следи в историята, без оглед на това, че не са имали висше образование. Нека сега да разберем, защо то не може да замени такива качества като постоянство, увереност и точност.

Първа причина: образованието дава само теоретически знания за миналото

На първо място е много важно да разберете, че образованието не може да ви накара да гледате напред. Става дума за традиционното образование, там където има учебници, аудитория и лектори. Въобще вашият живот ще бъде един голям и продължителен урок. Поради тази причина заниманията в клас са ограничени до това, какво тя може да даде на младите професионалисти. Както се казва, деловите тактики и методи на работа, остаряват практически мигновено щом попаднат на страниците на учебниците. Представете си, че бизнеса е свят на технологии или изкуства, където постоянно се произвеждат нови разработки. Новаторите в тази работа, постоянно измислят нови прийоми, тактики, обичаи или методи за достигане на успеха. Преподавателите могат да ви дадат само знания за това, което е работило в миналото. Но няма никакви гаранций, че същото ще р

аботи и в бъдещето.

Втора причина: реалният практически опит е по-ценен

От друга страна, реалния опит се оказва по-добро образование за предприемача, който иска да преуспее в света на бизнеса. Това категорично не означава, че не трябва да се изучават делови практики и концепции. Те могат да ви научат на делово общуване, да ви дадат разбиране за финансовото планиране и маркетинг, а също така да ви помогнат да развиете в себе си други необходими практики за развиване на бизнес. И все пак попадайки в реалния свят на бизнеса, извършвайки грешки и взимайки си поука от тях, това е най-добрия начин за усвояване на принципите на успеха в деловия свят. Можете с часове да седите над учебниците и с отличие да вземете държавния си изпит, но сто пъти по-големи шансове ще имате завинаги да усвоите правилата на играта в света на бизнеса, ако изпитате всичко върху себе си.

Трета причина: образованието не може да ви възпита на делови похвати

Още една причина, защо образованието не дава такива преимущества, като постоянство и упоритост. Образованието се преподава във вид на обективни концепции, а самият бизнес от своя страна е субективно понятие. С други думи, на всички студенти се преподава едно и също, на всеки предприемач е строго индивидуален. В бизнеса ще са ви потребни вашите лични качества, и за всеки те ще бъдат различни – постоянство, трудолюбие, позитивност или креативност. Тези качества не се добиват по време на

теоретични занятия. Разбира се в класната стая, се коментират важността на тези черти от характера, но за развитието им сте отговорни само вие самите, в течение на вашия собствен живот.

Четвърта причина: вашият бизнес е уникален

Недостатък на образованието в областта на бизнеса се състои в това, че то изначално предполага, че всички делови начинания си приличат достатъчно. И когато вие откриете свой собствен бизнес, ще разберете, че вашия бизнес се сблъсква с уникален набор от препятствия и проблеми. Всички делови начинания са уникални и общите принципи на образование могат да дадат само примерна представа за поведението на бизнеса. Дори най-доброто образование не може да предскаже бъдещето на вашите собствени дела.

Пета причина: постоянството помага да се преодоляват препятствия

Постоянството превъзхожда образованието поради ред причини. В процеса на водене на собствения си бизнес вие ще срешнете по своя път сериозни препятствия и ще изпитате пълни провали. Образованието може да ви помогне да избегнете някои от препятствията и дори да заобиколите тези, които не трябва да ви се разминат. Образованието може да ви предостави факти и план за действие, но не може да ви даде упоритост и постоянство, за да продължите да се движите напред в стресови ситуации. Тези черти от характера ще ви помогнат да съхраните позитивното настроение и да продължите работата си и след провала.

Шеста причина: увереността движи бизнеса напред

Да вярваш в себе си исвоето дело е също важно образование. Образованието може да ви научи, как се генерират печалби, как се развива бизнес и как се води счетоводство, но не може да ви даде така необходимите за вас вдъхновение и поддръжка. Само вашата лична вяра в бизнеса, своя продукт и своите способности могат да ви накарат да се движите напред.

Седма причина: точността се изгражда само с практика

Точността е незаменима черта от характера на предприемача, която може да се придобие единствено по пътя на постоянна практика. Да, традиционното образование може да ви помогне да изработите някои навици за дисциплина, защото вие неизбежно трябва да се научите на часови мениджмънт и самомотивация, за да можете успешно да завършите своето образование. Понякога точността може да се научи при абсолютно различни обстоятелства. Образованието няма да ви мотивира да продължите работата си, когато нещата не вървят така гладко, както ви се иска, или да ставате час по-рано, за да съставите план за текущия ден, или да се откажете от развбечения в полза на работата. Само жизнения опит и практика могат да ви помогнат да възпитате в себе си точността.

Без съмнение, образованието е много полезно нещо в деловия свят. То може да стане основа, на която да построите своето успешно бъдеще. И все пак деловите качества, като постоянство, увереност и точност са в пъти по-важни от теоретичната база. Притежавайки ги в арсенала си, вие автоматично увеличавате шансовете си за успех, дори и да търпите чести неуспехи по пътя към него.

Ако не притежавате заветната диплома не се разстройвайте – нима тя ще е потребна при регистрацията на вашия гениален бизнес?

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Вторник, 22 Октомври 2019