„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Изкуството на малките стъпки

Публикувано от на в Цели
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10052
  • Абонирайте се
  • Печат

Една от най-разпространените грешки, възпрепятстващи придобиването на стройна фигура се корени в това, че вниманието е силно фокусирано върху цифрите и сантиметрите в самия процес.

Защото, отношението е както на тези, които отразяват реалното икономическо положение, такова е и отношението към числата на собственото ни тегло. Сравнявайки тези количествени показатели, човек се изправя пред многокилограмова пропаст, зейнала между тях, която мигновено снижава мотивацията към отслабването.

 

Ще дам пример: реалното тегло е 80 кг, идеалното - 60. Разликата от 20 килограма се явява непостижима, и преди всичко, именно възприятието не може да обхване мислено, че точно тези килограми – цели 20, могат някога да си отидат от нас.

Положителното е, че осъзнаването на тази разлика поражда психологически дискомфорт, който, както е известно, никой не е готов да изживява на добра воля. За да минимизира този дискомфорт, човек е склонен да се откаже, оставяйки всичко, кокто си е и дори не се опитва да промени нещо в по-добра посока. Така прекалената привързаност към цифрите заражда вътрешно непримиримо противоречие: от една страна – желание да се понижи теглото, което никъде не отива, а от друга страна – нежелание да се изпита какъв да е дискомфорт.

В крайна сметка това противоречие води до неудовлетвореност и към тотално убеждение, че „няма щастие в живота”.

 Какъв съвет да дадем в тази ситуация?

Първо, да се раздели голямата цел на няколко по-малки етапа. Така целта да отслабнеш с 20 килограма, по лесно ще се възприеме от съзнанието, ако се раздели да речем на четири етапа по пет кг. Това са по-реални числа за първоначална задача. Поставяйки си цел да свали 5 кг., човек се настройва за по-меки и спокойни движения. И след това, когато тази бариера бъде премахната, ще може да се постави следвашата летва от 5 кг. И така до заветните 20 кг.

На второ място да се намери причина, която може да ни вдъхнови за намаляване на теглото до стройна фигура. Например – лекота по цялото тяло, здраве, високо ниво на енергия. И това да стане стабилна основа и добра поддръжка за достигане на целта.

Защо тази стратегия работи? Стройната фигура е така да се каже – външна цел. Тя е насочена към получаване на оценки от страна на познатите ни и тя разбира се може да ни мотивира, но няма да е устойчива мотивация. Тогава как доброто здраве, младоста и високата работоспособност – тези вътрешни цели, за постигането на които, никой няма да ни похвали, могат да формират устойчива ценност: да бъдем стройни още дълги години.

И трето – да пренасочим вниманието от резултатите към самия процес. Да разширим своя хоризонт, като преместим погледа от крайния резултат и го насочим към самия път. Какво ще ни даде това? Ресурс за достигане на целта. Както е известно, пътя усилва енергията на пътника – този, който и физически и психологически се намира в самия процес. Трябва да се разбере, че стройната фигура се постига с целенасочени ежедневни усилия, а не с митически скок в ново измерение. Такава настройка с времето ще ви донесе удоволствие от процеса, което в бъдеще ще бъде ключ, който ще отвори вратата към нов живот.

Помагайте на себе си, всячески се подкрепяйте, освоявайте изкуството на малките крачки и помнете, че всяко ваше решение е отбелязано със знак: плюс или минус в отношението към себе си. И колкото повече плюсове сте готови да поставите на себе си, толкова по-лесно ще достигате поставените си цели.

 
0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019