„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

Пет начина да направим рекламата забележима

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2721
  • Абонирайте се
  • Печат

В началото на декември Google съобщи, че ползвателите не забелязват повече от половината реклами, публикувани на интернет сайтовете. Ползвателите в буквален смисъл не виждат половината реклами.

За какво говори Google

В началото на декември най-могъщата търсачка в света, публикува резултатите от изследване на факторите на видимостта на рекламата. С помощта на функцията Active View Google установил, че 56 % от общото количество на излъчваните рекламни обяви остават незабелязани. Тази цифра шокира още повече, ако вие се поинтересувате как потребителите определят прегледаните реклами.

Google се придържа кам стандартите на Бюрото за интерактивна реклама (IAB) и Media Rating Council. Тези организации считат, че ползвателите виждат рекламата, ако на екрана на техните устройства в течение на минимум една секунда се изобразяват минимум 50% обяви.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рекламният банер за секунда се появява на екрана.

Ползвателя вижда съобщението.

Според резултатите от изследването Google определя 5 най-важни фактора, влияещи върху забележимоста на рекламата. С тяхна помощ уебмастерите, публикуващи онлайн реклама, могат да повишат привлекателността на своите сайтове за рекламодателите. От своя страна рекламодателите, получават допълнителни инструменти за оценка на ефективността на публикациите, която може да се използва при избора на рекламна площадка.

Как да повишим видимостта на рекламата

На гледаемостта на рекламата влияе тематиката на обявата, както и сайтовете на чиито страници е публикувана, разположението на страницата, нейния размер и други фактори. За да направите своята реклама забележима, възползвайте се от препоръките по-долу.

1. Постоянно търсете способи за повишаване ефективността на рекламата

Както отбелязахме по-горе повече от 56 % от обявите на сайтовете са незабележими. Също така средния показател за преглеждане на рекламата съставлява 50,2 %. Това означава, че забележимостта на вашата реклама, зависи от сайта, на който вие ще я публикувате.

Около 10 % от рекламните площадки обезпечават най-ниските показатели на гледаемост на рекламата. Още по-малък дял площадки, обезпечават екстремно високи показатели на гледаемост на обявленията. Рекламодателите, трябва да избират сайтове, на които е по-голяма вероятността за гледаемост. Собствениците на сайтовете от своя страна, трябва постоянно да повишават тяхната привлекателност за рекламодателите.

 

 

2. Избирайте оптимално разположение на рекламата върху страницата

За да обезпечите максимална видимост на хоризонтален рекламен блок, публикувайте го в долната част на първия екран. Това положение осигурява по-висока гледаемост в сравнение с горната част а страницата.

3. Избирайте оптимален размер на обявата

Използвайте вертикалните рекламни блокове. Този формат на обявите осигурява най-високата гледаемост. Рекламата по-дълго остава на страницата, когато ползвателят преминава надолу по страницата. Това обяснява високата забележимост на вертикалните блокове.

На илюстрацията по-долу вие ще намерите коефициента на гледаемост на рекламата в зависимост от размера на блока:

Дял разглеждания в зависимост от размера на рекламното каре.

4. Предпочитайте да поместите реклама на първия екран, но не игнорирайте възможността да поместите банер или рекламно каре на втори екран или по-долу

Средната гледаемост на рекламите, разположени на първия екран, съставляват 68 %.

За реклами, разположени в долната част на първия екран, този показател сочи 40 %.

За да си подсигурите максимална видимост на обявлението, предпочитайте разположение на първия екран. Но не игнорирайте възможността да купите по-евтина реклама, разположена в долната част на първата страница. Това касае на първо място, качествените и популярни карета, публикуващи големи статии, обзори и др.

5. Отчитайте гледаемостта на рекламата в зависимост от тематиката на площадката/страницата

Тази препоръка ще бъде полезна за рекламодателите. Тематиката на сайта влияе на преглеждането на рекламата. Ако вие искате, вашето обявление да бъде видяно между другото, публикувайте го на справочни сайтове, форуми, игрови и развлекателни сайтове. Новинарските и сайтовете за недвижими имоти подсигуряват най-ниска гледаемост на реклами.

И така, рекламодатели и собственици на рекламни карета могат да увеличат гледаемостта на рекламата. За това е необходимо да се избере оптимален размер и разпоположение на обявата. Вертикалните карета е най-добре да се поместват в горната чост на страницата, а хоризонталните - в долната част на първия екран. В гонитбата за гледаемост, рекламодателите не трябва да пренебрегват оптимизацията на разходите. Рекламата, разположена в долната част на първия екран, демонстрира разглеждане на ниво 40 %. Също така рекламодателите, трябва да обръщат внимание на тематиката на рекламните карета.

Бел.на автора: Статията е преведена от руски език. Автора смята, че тя е изключително полезна за предприемачи развиващи интернет бизнес. Както за рекламиращи, така и за рекламодатели. Очакванията ни са, да сме максимално полезни и да допринесем за разцвета на собствената ви компания. 

Бъдете УСПЕШНИ във всичко! Мислете, действайте, богатейте!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Неделя, 20 Октомври 2019