„Не мога да ти кажа как да стигнеш,
мога само да ти покажа пътя"

Китайска мъдрост

6 съвета към начинаещият Предприемач

Публикувано от на в Мениджмънт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5845
  • Абонирайте се
  • Печат

Мнозина предприемачи в началото на пътя си нямат възможност да се обърнат за съвет към по-опитен човек. Една от причините, е тази, че опитните предприемачи не са толкова много, а следващата е, че повечето от тях не са много словоохотливи.

„От девет кладенци вода да носиш” – чули сте тази народна мъдрост. По този път, начинаещия предприемач придобива мъдрост, става по-опитен и вече сам може да споделя знанията си с начинаещи, но по дяволите, времето все не достига. Накратко, реших да помогна, доколкото това е по силите ми. И така, да видим какво може да се каже на тези смелчаци, като начало.

Съвет № 1 към начинаещия Предприемач – Не вярвайте на никого

Начинаещият предприемач по правило е леко отнесен и витаещ в облаците. Той е оптимист и идеалист, обича и вярва на хората около себе си. С времето, тази вяра отшумява, но как да се подготвим за този момент, без да сме изгърмяли всичките си патрони? Трябва да знаете, че този клиент, който се кълне в бог, че ще заплати навреме, защото той има прекрасна репутация и винаги си плаща на време, и той управлява такава голяма компания и т.н. Та този  солиден клиент, по-скоро ще задържи плащането, а понякога и въобще няма да се издължи. Колкото повече думи чуете, толкова по-малко истина ще съдържат те. Обещанията, които се дават с лекота, със същата лекота и не се изпълняват. Изхождайте от презумпцията, че всеки клиент или доставчик, потенциално е готов да ви заблуди. Бъдете готови често да преживявате такива проблеми.  Има друга житейска мъдрост: „Искаш мир, готви се за война”. При това винаги бъдете особено отговорни във финансовите си въпроси. Вашите доставчици и клиенти ще са готови да ви простят много, но не и проблеми с плащанията. Те не прощават почти никога.

Съвет №2 към начинаещия Предприемач – Намалявайте разходите

В началото на бизнеса е възможно да имате средства, които специално сте спестявали за откриването му. Може и да сте взели кредит със същата цел. Вие имате измамно усещане, че света е в краката ви. Мислите си, че това ще се случи много скоро, но практиката показва, че до успеха трябва да преминете по стръмен и трънлив път. Все още, ще имате сили и време, но ако останете без средства, развитието на бизнеса ще стане значително по-бавно. Ако развитието без да правиш разходи, въобще има място за коментар. В първата година от живота на всеки бизнес, според статистиката, се закриват четири от пет малки и микро предприятия. Статистиката не посочва причините, но може да предположим: средствата са недостатъчни, разходите надвишават приходите, да вземете следващ кредит, както правят крупните компании, нямате възможности, пък и няма на кого да спечелите доверието.

Съвет № 3 към начинаещия Предприемач – Не слушайте никого

Завистта е около нас. Като се замислиш, останалите всеки ден ходят на работа, прекланят се пред началството, а пък ти си толкова млад, сам си си началник, активен, инициативен, амбициозен. Да не завиждаш, просто ще е грях. Завистниците ще изказват открито съмненията си относно твоята бизнес-идея, ще хвърлят коси погледи и освен това никой няма да пожелае да ви помогне, дори с тъп съвет. За роднините, това твърдение, разбира се, не важи, но и тази теза подлежи на съмнение. Затова пък приятелите и познатите напълно могат да се превърнат в тайни недоброжелатели. Вие обаче, трябва да съхраните позитивното си настроение и оптимистичния си поглед върху нещата. За това не трябва да слушате съветите на хората, които ще се опитат да ви вразумят и помнете: „Безплатният съвет струва толкова, колкото сте платили за него”. Действайте, без да се взирате в околните, който не рискува, той не печели и т.н.

Съвет № 4 към начинаещия Предприемач – Не се отчайвайте

Всеки бизнес рано или късно се сблъсква с проблеми от различно естество. Това е съвсем естествено, всичко е както в живота, има раждане, има и смърт. Бизнесът не прави изключение, но сега няма да говорим за това. Важното е, не какви проблеми ще срещнете по пътя си, а  с какво чувство, ще подходите към разрешаването им. Съвета е прост – подходете към проблема, както към обикновена работа, без особени емоции. В противен случай нервите няма да издържат, ще изгубите удоволствието от извършваната дейност, а ако това се случи, защо въобще ще ви е нужен собствен бизнес. Доналд Тръмп казва: „Ако Вие нямате проблем, значи Вие нямате бизнес”. Тази мъдра фраза, трябва морално да ви помогне в избора за решение на даден проблем и да ви настрои позитивно за следващия сблъсък.

Съвет № 5 към начинаещия Предприемач – Дружете с всички

Всички крупни бизнесмени в света, които са готови публично да споделят и да дават съветите си, разказват за това, колко е важно да създаваш мрежа от добри делови познати. Как е важно да ги поздравяваш за всеки празник, постоянно да им напомняш за себе си и други подобни. Навярно, не на всеки е по силите, такава хипер комуникативност, но този съвет е полезен, от където и да го погледнеш.

Съвет № 6 към начинаещият Предприемач – Не се отпускай

Понякога, може и много скоро, а може и да не е веднага, но ще се появят първите достижения. Най-лошото, което можете да направите, е да приседнете на лаврите си, да скръстите ръце и да преустановите неуморния труд, насочен към развитие на собствения си бизнес. Всяка идея за собствен бизнес, се състои в това той постоянно да се развива. Движението напред е като живота, спирането - означава смърт. Не искам да става тъжно, навярно никой от вас не е и помислял да спира. Но трябва да знаете.

Мисли, действай, богатей!

0
  • Напишете първият коментар :)

Коментирайте

Гост Събота, 07 Декември 2019